Sümela Manastırı'nda "kaya" düşmesine karşı önlem
banner40

banner39

Sümela Manastırı'nda "kaya" düşmesine karşı önlem

07 Mayıs 2015 Perşembe 13:44

Türkiye'nin önemli tarihi ve turistik mekanlarından Sümela Manastırı ve Ören Yeri'nin bulunduğu Karadağ'ın eteklerinde, kaya ve buz kütlelerinin düşerek olumsuzluğa yol açmaması için çalışma yürütülüyor.

Sümela Manastırı'nda "kaya" düşmesine karşı önlem
 İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinesindeki çalışma kapsamında Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin uğrak mekanı Sümela Manastırı, 1 Mayıs'tan itibaren ziyarete kapatıldı. 
Karadağ'a tırmanan, manastırın avlusuna kadar çelik halatlarla inen endüstriyel dağcılar, yamaçtaki kaya parçalarını kontrol ediyor. Güçlükle yürütülen kontrollerde, düşme riski taşıyan kaya parçaları imkanlar ölçüsünde zararsız hale getiriliyor ve kayaç yapısı inceleniyor.

Hazırlanacak rapor doğrultusunda hayata geçirilecek projeyle kaya ve buz kütlesi düşme riskinin önlenmesi hedefleniyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzyıllardır Trabzon'un simgelerinden, yıllık 500 bini aşkın ziyaretçi kapasitesiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri Sümela Manastırı'nda her geçen gün tabiatın tahribatıyla bazı aksaklıklar ortaya çıktığını belirterek, bunların giderilmesi için bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyon çalışması planlandığını söyledi.

Manastırın bulunduğu alanda endüstriyel dağcıların desteğiyle ön çalışma başlattıklarını anlatan Kansız, "Manastırın bulunduğu yamacın kayaç yapısını inceliyoruz. Ortaya çıkan bulgular raporlandırılıp projelendirilecek. Daha sonra oradaki yapının sağlamlaştırılması anlamında çalışmalar yürüteceğiz. Ardından Sümela Manastırı ve Ören Yeri'nin toplu restorasyonu ve çevre düzenlemesini yaparak, dünya çapındaki önemli kültür varlığını ve mirasını, yerli ve yabancı turistlerimizle daha anlamlı şekilde buluşturmanın gayreti içinde olacağız" diye konuştu.

-  "Sümela'daki kapsamlı restorasyon en yakın zamanda başlayacak"

Kansız, Sümela Manastırı'nda zaman zaman bazı bölümlerde restorasyon çalışması yapıldığını ancak halen restore edilmemiş alanlar bulunduğunu dile getirdi.

Kansız, şunları kaydetti:

"O bölümler de dahil olmak üzere çevre düzenlemesi ve genel anlamda daha önce yapılan restorasyonlardaki eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar yapılacak. Bu konuda hem ödeneğimiz hem de plan-projelerimiz mevcut. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından da onaylandı. Sümela'daki kapsamlı restorasyon en yakın zamanda başlayacak."

Kansız, manastırı 9 Mayıs'a kadar ziyarete kapattıklarını, birkaç gün içinde tekrar açılacağını ifade ederek, "O bölgede yaz ve kış arasındaki ısı farkları çok yüksek, kayalarda ufalanma, parçalanma olabiliyor. Bu riskleri ortadan kaldırma anlamında, herhangi bir tehlikeye de yol açmadan o kayaları kontrol altına almak için çalışıyoruz. İncelemeler sonucu orada nasıl önlem alacağımıza karar vereceğiz" bilgisini paylaştı.

- Sümela Manastırı

Karadağ'ın Altındere Vadisi'ne bakan eteğinde, yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda kayaların oyulmasıyla yapılan Sümela Manastırı, halk arasında ''Meryem Ana'' adıyla biliniyor.

''Meryem Ana'' adına kurulan ve ''Sümela'' adını siyah anlamına gelen ''melas'' sözcüğünden aldığı rivayet edilen ismin, manastırın yapıldığı Karadağlar'dan geldiği düşünülüyor. ''Sümela'' kelimesi, buradaki Hazreti Meryem tasvirinin ''siyah'' rengine de bağlanıyor.

Hakkında çeşitli rivayetler bulunan ve kuruluşu bilimsel verilere göre 13. yüzyıla dayanan manastırda, hizmet birimleri, misafirhane, mutfak ve ayazmanın dışında 72 oda bulunuyor.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x