"Prens daveti" Sulusaraylıları heyecanlandırdı
banner40

banner39

"Prens daveti" Sulusaraylıları heyecanlandırdı

05 Haziran 2015 Cuma 10:10

Galler Prensi Charles Philip Arthur George'un Tokat Valisi Cevdet Can tarafından Sebastapolis Antik Kenti'ne davet edilmesi, Sulusaraylıları heyecanlandırdı.

"Prens daveti" Sulusaraylıları heyecanlandırdı
Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastapolis Antik Kenti'nin 5 bin yıllık geçmişe sahip olduğunu söyledi.
Antik kentte ilk kazı çalışmalarının 1990'lı yılların başında yapıldığını anımsatan Demirkol, "Bir süre kazı yapılmış ama sonra ara verilmiş. 22 yıl sonra kazı çalışmaları yeniden başladı. Son 2 yılda düzenli olarak kazı yapılıyor. Burası 100 bin kişinin yaşadığı bir metropolmüş ve 3 ayrı medeniyet hüküm sürmüş. Kazı yapılacak alanlarda kamulaştırma çalışmalarına devam ediyoruz" dedi.

İngiltere kraliyet tahtının varisi Charles'ın, Sebastapolis Antik Kenti'ni yaklaşık 21 yıl önce ziyaret ettiğini belirten Demirkol, şunları kaydetti:

"Prens Charles gizlice gelip antik kentimizi ziyaret etmiş. Bu, İngilizlerin Sulusaray'a ne kadar değer verdiğinin ve medeniyetlerinin zamanında burada yaşadığının bir göstergesidir. Sayın Valimiz (Cevdet Can) de bunun bilinci içerisinde kendisine davet mektubu yazarak Sulusaray'da görmekten mutluluk duyacağını ifade etti. Prens Charles'ın davet edilmesi, beni ve Sulusaraylıları fazlasıyla heyecanlandırdı. Prens Charles'ın burayı tekrar ziyaret etmesi, hem Türkiye'nin hem de dünyanın dikkatini çekecek. Bu antik kentin gün yüzüne çıkmasına katkısı olacağını düşünüyorum. Prens Charles'ı ilçemizde görmekten büyük mutluluk duyacağız."

Tokat Valisi Cevdet Can da Galler Prensi Charles'a yazdığı mektubun Türkiye'nin Londra Büyükelçisi tarafından kendisine ulaştırıldığını belirterek, "Prens Charles'tan en kısa sürede cevap bekliyoruz" dedi.

- Sebastapolis Antik Kenti

Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda, milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu belirtiliyor.

Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia (Kapadokya) eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.

Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak, para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x