Osmanlı'nın şanı, "kıyafetle" dünyaya tanıtılacak
banner40

banner39

Osmanlı'nın şanı, "kıyafetle" dünyaya tanıtılacak

03 Mayıs 2014 Cumartesi 15:13

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, Kanuni Sultan Süleyman döneminden başlayarak Osmanlı İmparatorluğu'nda haremde kadınların ve sarayda yeniçerilerin kullandığı giysilerden oluşan koleksiyonu 3,5 yıllık bir çalışmayla tamamladı.

Osmanlı'nın şanı, "kıyafetle" dünyaya tanıtılacak
Toplam 35 parçadan oluşan ve Türk el sanatlarını yansıtan koleksiyon, İngiltere ve Rusya'da defileyle tanıtılacak.
Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Fatma Arslan, Osmanlı İmparatorluğu'nun dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ancak Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar giyim tarzı ile ilgili çok fazla kaynağa rastlanmadığını söyledi.

- Osmanlı'nın giyim tarzı batı ülkelerini etkilemiş

Giysilerin Fatih Sultan Mehmet döneminden sonra bohçalanarak saklanmaya başladığına işaret eden Arslan, "Osmanlı giyim tarihinde de bu giysilerin saklanmaya başlanmasından elde ettiğimiz verilere göre sarayda giysilere çok fazla önem verildiğini görmekteyiz. Koleksiyonumuzu oluştururken 1 yıl araştırma yaptık. Antikacıların elindeki padişah elbiselerini ve müzelerdeki giysileri inceledik" dedi.

Osmanlı koleksiyonunu aslına sadık kalarak oluşturduklarını anlatan Arslan, "Araştırmamız, Osmanlı'nın dünya giyim tarihinde de önemli bir yer tuttuğunu gösteriyor. Özellikle batı ülkelerinin Osmanlı giyim tarzından çok etkilendiğini gördük. Dünya giyim tarihinde Osmanlı'nın önemli bir yere sahip olması bugün bu giysileri yeniden gün yüzüne çıkartmanın onurunu yaşattı bize" diye konuştu.

- "Osmanlı koleksiyonunu dünyaya tanıtmak istiyoruz"

Öncelikli olarak Samsun'da ve ülkenin birkaç yerinde "Osmanlı defilesi" düzenleyeceklerini vurgulayan Arslan, "Daha sonra Osmanlı'nın hüküm sürdüğü ülkelere giderek Osmanlı'nın şanını yeniden dünya kültürü ve dünya insanlarıyla buluşturmak istiyoruz. Defile konusunda ilk olarak İngiltere ve Rusya'dan davet aldık. Bu yıl içinde oralarda defile yapmayı amaçlıyoruz"  ifadelerini kullandı.

- 60 kişi 3,5 yılda koleksiyonu tamamladı

Osmanlı koleksiyonunu oluşturmak için 30 öğretmenin bilfiil çalıştığını belirten Arslan, şunları kaydetti:

"Sadece 30 değil diğer bölüm hocalarımız da koleksiyona emek verdi. Yani 3,5 yılda çeşitli branşta 60 öğretmenimizle koleksiyonu tamamladık. Toplam 35 parçadan oluşan ve Türk el sanatlarını yansıtan bir koleksiyon. Osmanlı'nın renk kültürünü her bir motife taşıyan bir koleksiyon. Bu koleksiyonla şimdiden gurur duyuyoruz. Osmanlı döneminde çiçeklerin ön planda olduğunu görüyoruz. Özellikle gül ve laleler. Biz de Osmanlı dönemi motiflerindeki gül, karanfil ve laleleri koleksiyonda kullandık."
banner5

Yorum Gönder

@name x