Osmanlı mutfağının eşsiz lezzeti: “Tokat kebabı“
banner40

banner39

Osmanlı mutfağının eşsiz lezzeti: “Tokat kebabı“

25 Eylül 2014 Perşembe 13:43

Kuzu etinin yanı sıra taze domates, biber, patlıcan ve patates kullanılarak yapılan "Tokat kebabı"nın, Osmanlı'nın son dönemlerinden bu yana tüketildiği bildirildi.

Osmanlı mutfağının eşsiz lezzeti: “Tokat kebabı“
Tokat Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, yörede yetiştirilen taze sebzelerin hasat edilmesi dolayısıyla bu günlerde Tokat kebabı yemenin tam zamanı olduğunu söyledi.
Sezonun bitmesine çok az süre kaldığını anlatan Akyüz, "Tokat kebabı, Tokat'ın en önemli lezzetlerinden biridir. Tokat kebabının geçmişi eskilere dayanıyor. Osmanlı'dan günümüze gelen, 200 yıllık bağevlerinde kebap ocağı var. Kebabın tarihinin daha da eski olduğunu tahmin ediyorum. Tokat kebabı, Osmanlı'dan günümüze ulaşan ender lezzetlerdendir" diye konuştu.

Tokat'ta 25 senedir kebap ustası olan Birol Akçay (44) da Tokat kebabının 200 yıllık geçmişi olduğunu ifade ederek, "Tokat kebabı, Osmanlı dönemlerinde Tokat'taki bağevlerinde yapılırmış. Hemen hemen her bağevinde bir kebap ocağı bulunurmuş. Kebap daha sonraki zamanlarda lokantalarda yapılmış" dedi.

 "Ankara'dan kebap yemeye gelen müşterilerimiz var"

Tokat kebabının son yıllarda daha fazla rağbet gördüğünü ifade eden Akçay, şunları kaydetti:

"Ankara'dan kebap yemeye gelen müşterilerimiz var, kebap yiyip gidiyorlar. Günde 150 porsiyon kebap satıyoruz. Porsiyonunu 25 liradan satıyoruz. Son yıllarda bazı illerimizde Tokat kebabı olarak satılan kebaplar var. Bu kebapçılık, sanat. Bunun bir ustası ve o ustanın becerisinin olması lazım. Kebap ocağının topraktan olması lazım. Bir de Tokat'ın yerli sebzesinin ve kuzu etinin olması lazım."

Akçay, fırının içinin toprak olması dolayısıyla kebaptaki malzemelerin yavaş yavaş piştiğini söyledi.


Tokat Kebabı'nın yapılışı

Kuzu etinin yanı sıra yörede yetiştirilen taze domates, biber, patlıcan ve patates kullanılarak yapılan Tokat kebabı, yöre insanının ve konukların vazgeçemediği lezzet olarak göze çarpıyor.

Tokat kebabının yapılışı şöyle:

"Parçalar halinde kesilen taze kuzu etleri terbiye edildikten sonra şişlere takılır. Şişlerin en başına kuyruk yağı daha sonra ise bir et, bir sebze olarak dizilir. Ayrı şişlere de sadece domates, patates, sarımsak ve biber takılır. Kebap ocağının ortasında bulunan yatay demire şişler asılır, fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşiyle pişmeye bırakılır. Pişirme süresi yaklaşık 20-30 dakikadır. Tepsinin ortasına ilk olarak pişen domatesler konulur. Daha sonra ise şişte pişen malzemeler sırasıyla tepsinin etrafına dizilir, üzerine ise fırının altından toplanan yağlardan gezdirilerek servis edilir."

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x