Ormanlara kadın eliyle makyaj
banner40

banner39

Ormanlara kadın eliyle makyaj

11 Ekim 2014 Cumartesi 11:52

Adana'dan eşleriyle Samsun'a gelen kadınlar, Orman İşletme Müdürlüğünce "ormanların nefes alması" için gerçekleştirilen bakım çalışmalarında ağaç işçiliği yapıyor.

Ormanlara kadın eliyle makyaj
 Kadınlar, Samsun Orman İşletme Müdürlüğü Tekkeköy Şefliğinde, orman bakım çalışmalarında ağaç işçiliği yaparak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Orman işçileri 4 hanede, brandadan yaptıkları en büyüğü 25 metrekarelik çadırlarda çocuklarıyla yaşıyor.
Küçük bir şantiye ve kamp yeri görünümündeki bu alan, en yakın yerleşim yeri Seymenler Mahallesi'ne 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 

Adanalı kadınların sabah 06.00’da sabah kahvaltısı ve öğle yemeği için azık hazırlamayla başlayan maratonları, ormanda devam ediyor. Bir orman işçisinin yaptığı tüm işlerde, ağaç kesme, kabuk soyma, boylama, traktöre sterlik odunları yükleme, ster yapma gibi çalışmalarda kadınlar eşlerine destek oluyor.

Her biri orman işçiliğinde bir erkek kadar maharetli olan kadınlar, motorlu testereyle ağaç kesimi yapabiliyor, boylamayı, baltayla ve motorlu testerenin ucuna takılan aparat ile kabuk soymayı ustalıkla hallediyor. Bazıları traktör kullanan kadınların yoğun temposu, akşam çadır evde yemek ve temizlikle devam ediyor. 


20 yıldır ormanda yaşıyor 

Eşiyle 20 yıldır ormanda çalışan Yasemin Biçer, AA muhabirine, sabah erkenden kalkıp kahvaltı hazırladığını, sonra eşiyle ormana çalışmaya gittiğini söyledi.

"Eşim kesiyor ben topluyorum, zaman zaman ben de kesim yapıyorum" diyen Biçer, "Odunları topluyorum, traktöre yüklüyorum. Orman işi kadınlar çin çok zor ama ekmeğimiz bundan çıkıyor. Adana'da 10 yıl önce ev yaptırdık ama 1 yıl içinde oturamadık. 20 yıldır sürekli ormanlarda çadırda yaşıyoruz. Heveslenip ev yaptırdık ama içinde sadece 15 tatillerde gidip oturabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Orman işçisi Murat Yalçın ise eşiyle ormanda çalıştığını kaydetti. Hem eşinin hem de kendisinin kesim yaptığını belirten Yalçın, "Eşimin bana büyük yardımı ve desteği oluyor. Birlikte hem kesim hem de toplama yapıyoruz" diye konuştu.

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x