Ödüllü müzede yeni sezon bekleyişi
banner40

banner39

Ödüllü müzede yeni sezon bekleyişi

28 Nisan 2014 Pazartesi 13:14

Bayburt kent merkezine 45 kilometre mesafedeki Bayraktar (Baksı) köyünde 2010 yılında kurulan, çağdaş sanat ve geleneksel el sanatlarını aynı çatı altında barındıran Baksı Müzesi, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nün ardından yeni dönemine hazırlanıyor.

Ödüllü müzede yeni sezon bekleyişi
Müzenin kurucusu eğitimci ve ressam Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, ödülün müzeyle bölge ve ülke için önemli başarı olduğunu belirterek, "Avrupa'nın en iyi müzesi ödülü, Baksı'nın uluslararası kalitesini tescil ediyor. Bölge ve Bayburt için çok büyük bir tanıtım oldu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı, mutlaka gelip müzeyi görmek istediğini söyledi. Ödülün hem müze hem bölge hem de Türkiye için çok önemli bir başarı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Ödülün ardından müzeye yoğun ziyaretçi ilgisi beklediklerini vurgulayan Koçan, şöyle devam etti:

"Bu sene turizmde büyük çıkış yapmayı bekliyoruz. Ödülle büyük medya desteği aldık. Bu aynı zamanda iradenin de desteği anlamına gelir. Sanatçılar zaten bizi destekliyor. Hemşehrilerimiz de artık müzeyi çok seviyor, burayla övünüyorlar. Bu moral ve sinerji ile bölgede hayatı daha zenginleştiren, ciddi, tutarlı ve sivilliği öne çıkaran anlayışla yeni bir köy ve kente doğru yolculuk başlatacağız."

- "Ödül 14 Haziran'dan itibaren müzede sergilenecek"

Koçan, yaz sezonunun yoğun geçeceğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Burayı örnek köy haline getirmek, pansiyonculuğu geliştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansına proje sunduk. Baksı köyünü tertemiz, dünya standartlarında ve eski hafızasını da tazeleyen köy olarak yeniden tasarlamak istiyoruz. Müzeyi köye doğru genişletmek amacındayız. Atölyelerimizde kadın istihdamıyla ilgili çalışmalar yaptık. Kilim, ehram atölyeleri kurduk. Atölyelerde yetiştirdiğimiz genç kızlarımız evlenip kente gittikleri için projemiz maalesef istediğimiz gibi gelişmiyor. Bu nedenle Bayburt'ta kadın istihdamıyla ilgili 20 kişilik proje başlatacağız. Proje kapsamında yetiştirilecek kişi sayısını 200'e çıkarmayı hedefliyoruz. Müzedeki tezgahları köyün içine doğru taşımayı, mümkünse de öteki köylere doğru yaygınlaştırmayı istiyoruz."

Geçen yıl başlattıkları Çocuk Sanat Şenliğinin ikincisini 24 Mayıs'ta gerçekleştireceklerini anlatan Koçan, "Her yıl gerçekleştirilen büyük sergi ve çocuk etkinliği, Baksı'nın vazgeçilmezi oldu. Çocuk atölyesini, yetenek akademisine dönüştürmek için çalışmalar yapıyoruz. Kurumsallaşarak adım atmaya çalışıyoruz. Bunları birleştirip, 40 günlük yaz akademisi açma rüyamız var. Burası tamamen enternasyonal ortam olacak" ifadelerini kullandı.

Koçan, 2014 Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nün 14 Haziran'dan itibaren müzede sergileneceğini kaydederek, "İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde 28 Mayıs'ta hem ödülü sergileyeceğiz hem de 20 sanatçının katılacağı sergi organize edeceğiz. Sergi, 14 Haziran'da müzemizde de yer alacak" dedi.
banner5

Yorum Gönder

@name x