Küçük atölyeden yurt dışına uzanan "baston" hikayesi
banner40

banner39

Küçük atölyeden yurt dışına uzanan "baston" hikayesi

29 Mart 2014 Cumartesi 12:20

Amasya'nın Hamamözü ilçesinde evinin alt katındaki atölyede el işlemeli baston üreten 83 yaşındaki Osman Nuri Kabaktan, Türkiye'nin çeşitli illerinin yanı sıra yurt dışına da baston gönderiyor

Küçük atölyeden yurt dışına uzanan "baston" hikayesi
Emekli olduktan sonra evinin alt katını atölyeye çeviren 6 çocuk sahibi Kabaktan, 27 yıldır el işlemeli baston yapıyor.
Kabaktan, emekli olduktan sonra can sıkıntısını gidermek için baston yapımını öğrendiğini anlattı.

Zamanla alet ve ekipmanını güçlendirerek, sadece elma ağacından yaptığı bastonları Türkiye'nin çeşitli illeri ve yurt dışına gönderdiğini belirten Kabaktan, şunları kaydetti:

"Ürettiğim bastonlar yurt dışında daha çok ilgi görüyor. Yaptığım bastonları satıyor ve harçlığımı çıkarıyorum. Bazı ihtiyarlara ücretsiz veriyorum. Dualarını alıyorum. Benden başka bu işi burada yapan yok. Bastonlara istediğim motif ve şekilleri veriyorum. Bu mesleğin benden sonra da yapılmasını istiyorum. Sabır gerektiren bir iş olduğu için insanlara sıkıcı geliyor. Malzeme bulmak da zor, bu nedenle usta yetişmiyor."

BİR BASTON 5 GÜNDE TAMAMLANIYOR 

Amasya'da her yıl düzenlenen 12 Haziran Atatürk Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında ürettiği bastonlarını sergileme şansı bulduğunu anımsatan Kabaktan, baston fiyatlarının ortalama 35 ile 100 lira arasında değiştiğini ifade etti.

Bir bastonun, desen ve modeline göre 5 günde tamamlanabildiğini anlatan Kabaktan, "Baston üretimi, müşterisinin az olması ya da pahalı görülmesinden dolayı yapılmıyor. Bu nedenle bu mesleğe rağbet edilmiyor. Mesleği öğretmek için okullara duyurularda bulunuyorum. Talep eden tek tük öğrenci çıkıyor, onlar da daha sonra devam etmiyorlar" diye konuştu.


AA
banner5

Yorum Gönder

@name x