Köyün yükünü kadınlar sırtlıyor
banner40

banner39

Köyün yükünü kadınlar sırtlıyor

07 Mart 2014 Cuma 14:12

Düzce'nin Yığılca ilçesine bağlı Yoğunpelit köyünde eşek sırtında tarla işleri, taştan yapma el değirmeniyle un üretimi yapan kadınlar, ağaç aşılama gibi bir çok köy işini tek başına yapıyor

Köyün yükünü kadınlar sırtlıyor
Düzce'nin Yığılca İlçesine bağlı Yoğunpelit köyünde yaşayan kadınlar, eşek sırtında tarla işleri, taştan yapılma el değirmeniyle un üretimi ve ağaç aşılama gibi bir çok işi
 İlçenin 20 kilometre kuzeyinde dağların yamacında kurulan 460 nü Yoğunpelit köyündeki erkeklerin çoğunluğu kent merkezinde çeşitli iş kollarında çalışırken, tarım ve hayvancılıkla uğraşılan köydeki işleri de kadınlar yürütüyor.

Eşekleri tarımda kullanan kadınlar, bağ, bahçe işlerini de eşek sırtında giderek yapıyor. Ağaç aşılayan, elleri ile çevirdikleri taş değirmenle mısır unu üreten kadınlar, gün boyu çalıştıktansonra ev işlerini de yapıyorlar.

Köy sakinlerinden 60 yaşındaki Havva Karatepe, AA muhabirine, yaz aylarında ipe dizdiği biberlerin çekirdeklerini ayıklayarak yeni sezonda tekrar ürün almak için uğraştığını belirtti.

Tarım yapacakları tohumu çıkarmaya çalıştıklarını anlatan Karatepe, "Biber ekeriz, patates ekeriz, bağ bahçe yaparız. İnek bakarız, mal ediniriz. Herşeyi kendimiz yaparız.  7 tane büyükbaş hayvanımız var. Sütünü sütçüye veriyoruz, peynir yapıp yiyoruz. 1 ton fındığımız çıkıyor. Fındıkların arasını sürüyoruz, temizleyip kazıyoruz. Sonra toplayıp yiyeceğimizden haricini satıyoruz" diye konuştu.

Köylülerden Emine Demir ise gün içinde evlerinin temizliği, yemeği ve tarla işleri ile uğraştıklarını belirterek, "İşimiz kendimize idare edecek kadar bağ, bahçe ekmektir. Fındık zamanı fındık toplamayla uğraşıyoruz. Elimizden geldiğince her işe yetişmeye çalışıyoruz" dedi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x