Karadeniz'in müzik arşivi oluşturuluyor
banner40

banner39

Karadeniz'in müzik arşivi oluşturuluyor

14 Ocak 2014 Salı 11:47

Karadeniz müziklerinin yanı sıra bazı diğer müzik kayıtlarının da yer alacağı Karadeniz Müzik Arşivi Merkezi, ekim ayından itibaren faaliyete geçecek KTÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akat: "Ülkemiz, Karadeniz Müzik Arşivi Merkezi'nin faaliyete geçmesi ile kendi topraklarında veya çevre.

Karadeniz'in müzik arşivi oluşturuluyor
Karadeniz müziklerinin yanı sıra bazı diğer müzik kayıtlarının da yer alacağı Karadeniz Müzik Arşivi Merkezi (KARMA), ekim ayından itibaren faaliyete geçecek.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Akat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye özgü müzik eserlerini ve yerel kültür ürünlerini farklı kaynaklardan bir araya getirerek sayısallaştırma amacıyla yaklaşık 3 yıldır devam eden KARMA'nın hayata geçirilmesi çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

Akat, arşivde, 13 yılı aşkın süredir bölgede gerçekleştirdiği alan araştırmalarından elde edilen verilerin yanı sıra birçok kurumun, araştırmacının, gönüllünün ve meraklıların derlemelerini ve koleksiyonlarını da içerdiğini belirtti.

Çalışmalar kapsamında bölge müzik kültürünü derleyip topladıklarını ifade eden Akat, "Daha önce derlenmiş fakat birçoğu kullanılamaz hale gelmiş arşiv kayıtları yeniden hayata döndürüldü. Bölgenin yeniden taranması ile bölge müzik kültüründeki değişim sürecini gözlemlemek, bölgedeki müzik kültürü ürünlerini üniversite çatısı altında korumak, yaşatmak ve gelecek kuşaklara verimli bir zeminde aktarmayı amaçlıyoruz" dedi.

Ktü Faik Ahmet Barutçu Kütüphanesi'nde yer alacak KARMA'nın, ekim ayından itibaren faaliyete geçeceğini söyleyen Akat, şöyle devam etti:

"KARMA, her şeyden önce ülkemizde yetişmiş sanatçıların ve bu alanda yetişmiş bilim insanlarının yurt dışına en üst seviyede açılabilmesine ve ürettiklerinin tanınmasına olanak sağlaması bakımından önemli bir adım oldu. Ülkemiz, Karadeniz Müzik Arşivi Merkezi'nin faaliyete geçmesi ile kendi topraklarında veya çevre coğrafyalarda kayıt altına alınmış, en az 150-200 yıl öncesine ilişkin tespitlerin yapılabileceği kültür hazinesine kavuşmuş olacak."

-"Arşiv, çalışmayı arzu eden herkese açık olacak"

Elde ettikleri kayıtların 1902 yılından başladığını vurgulayan Akat, şunları dile getirdi:

"Bu çalışma, akademinin her alanında fayda sağlayabilecek bir birikim. Diğer taraftan Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkeleri de içine alan bir çalışma olması bakımından da önemli katkıları olacak. Böylece Trabzon'u ve bölgemizi bu alanda bir merkez haline dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemden itibaren Berlin ve Viyana arşivleriyle başlayacak ikili işbirliği anlaşmalarımız Gürcistan, Rusya, Ukrayna gibi ülkelerle devam edecek. Araştırmacı, öğretim elemanı, öğrenci değişim programları ve ortak akademik ve kültürel organizasyonlarla da bu birlikteliği destekleyerek önemli kazanımlar elde edebileceğimizi düşünüyorum."

Akat, arşivin, çalışmayı arzu eden herkese açık olacağına işaret ederek, "Araştırma yapmak isteyenlere arşivimizi açık tutmanın yanı sıra bölge insanımıza gerekirse köylerde eğitimler vererek arşiv materyali toplamalarını da öğretmek istiyoruz. Mevcut fiziki alanımız dar ancak aynı anda beş araştırmacıya dijital ortamda hizmet verebilecek şekilde dizayn edildi. Bu sayı başlangıç için oldukça iyi ve Avrupa'nın çeşitli merkezleri ile rekabet edebilecek durumda" diye konuştu. 

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x