Kanuni Sultan Süleyman'ın 520'nci doğum yılı
banner40

banner39

Kanuni Sultan Süleyman'ın 520'nci doğum yılı

28 Nisan 2015 Salı 09:49

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 520'nci yılında, dünyaya geldiği Trabzon'da etkinliklerle anıldı.

Kanuni Sultan Süleyman'ın 520'nci doğum yılı
Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfınca düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Vakfın Başkanı Prof. Dr. Ali Baki, temsili olarak Kanuni'yi canlandıran Cafer Baki ve öğrencilerle vatandaşlardan oluşan grup, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu, çocukluk yıllarını geçirdiği Ortahisar ilçesindeki Kanuni Evi önünde toplandı.
Prof. Dr. Ali Baki, buradaki konuşmasında, Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u 1461'de fethinden 28 yıl sonra Trabzon'a vali olarak atanan Yavuz Sultan Selim'in, 23 yıl bu kentte valilik yapıp padişah olduğunu belirterek, Yavuz'un valilik görevi sırasında 1495'te Trabzon'da doğan Kanuni'nin, 15 yaşına kadar bu ilde kalıp iyi bir eğitim aldığını söyledi.

Trabzon'un şehzadeler ve Kanuni şehri olduğunu ifade eden Baki, Kanuni Evi çevresinin Fatih'e, Kanuni'ye ve Yavuz'a yakışır duruma getirilmesi için yetkililerin desteğini istedi.

Trabzon Valisi Öz ise "Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman" kelimelerinin yan yana geldiği zaman çok şey ifade ettiğini belirterek, "Ecdadımız bu coğrafyayı önce yurt, sonra vatan yapmak için adaletiyle hükmetmiş, insanlığıyla ders vermiş ve fetihler bu sayede gerçekleşmiştir. Trabzon olarak gurur duymamız gereken bir konu da Fatih'in fethettiği, Yavuz'un yönettiği, cihan padişahı Kanuni'nin doğup yetiştiği bir şehir olmamızdır" diye konuştu.

Osmanlı'da 'Trabzon fethedilmeden İstanbul'un fethi tamamlanmazdı' ifadesinin kolay söylenen bir ifade olmadığına dikkati çeken Öz, "Bir şehir kolay kolay şehzadeler şehri yapılmaz. O şehrin bir birikimi, kültürü, medeniyeti vardır. Trabzon, Fatih'e fethi getiren, Yavuz'u olgunlaştıran ve Kanuni'yi doğup belli bir yaşa kadar da eğiten bir şehirdir. Bu şehir, bu medeniyetin ve güzelliğin izini dün olduğu gibi bugün de yarın da taşıyacaktır. Kültüründe, sanatında, edebiyatında, günlük yaşamında, insan saygısında bu devam edecektir" ifadesini kullandı.

Gümrükçüoğlu da son zamanlarda sıkça eleştirilen Kanuni'nin hayatını anlatan dizilere değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir takım dizilerde cihan Padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han'ın hayatının iki saray arasında geçtiği ifade edilmekte. Böyle bir Kanuni Sultan Süleyman yok. Bizim dedemiz olan Kanuni Sultan Süleyman, 72 yaşında Zigetvar önlerinde, toprağın üzerindeki çadırında hasta yatağından kalkıp 'Şu melun kale hala düşmedi mi' diyen, ölmeyen, bitmeyen azmin nasıl bir gayeyle yaşadığının en büyük ispatıdır. Onların ömürleri at sırtında dünyaya hakkı, adaleti, doğruyu, Allah'ın kelamını yaymakla geçmiştir. O bakımdan gençlerimizden dedelerini böyle bilmeleri ve öğrenmelerini onlardan özellikle istirham ediyorum."

Etkinlik, mehter takımının konseri sonrası vatandaşlara pilav ve ayran dağıtılmasıyla sona erdi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x