Kahvehaneyi kapattı, şampiyonlar yetiştirdi
banner40

banner39

Kahvehaneyi kapattı, şampiyonlar yetiştirdi

17 Mayıs 2015 Pazar 12:56

Trabzon'da bir kahvehaneyi kapatarak spor salonuna dönüştüren Wushu Milli Takım Antrenörü İskender Oflu, wushu başta olmak üzere 6 farklı Uzak Doğu sporu branşında sporcular yetiştiriyor.

Kahvehaneyi kapattı, şampiyonlar yetiştirdi
Ortahisar ilçesindeki Altınyumruk Spor Kulübü'nün sahibi  ve Wushu Milli Takım Antrenörü olan İskender Oflu, bir süre wushu sporu yaptıktan sonra gençleri spora yönlendirmek için 1988 yılında küçük bir spor kulübü kurup, sporcu yetiştirmeye başladı.
Halen biri kick boks, 42'si wushu branşında olmak üzere 43 milli sporcunun da aralarında bulunduğu bin 200 lisanslı sporcusu olan Oflu, bir süre sonra özellikle öğrencilerin ve gençlerin Uzak Doğu sporlarına ilgi duyması üzerine, bir binanın bodrumunda yer alan kulübünün bitişiğindeki 20 yıllık bir kahvehaneyi satın alıp spor salonuna dönüştürdü. Böylece daha ferah bir ortamda wushunun yanı sıra muay thai, kick boks, karate, tekvando, boks yapmaya başlayan kulüp sporcuları, 1999 yılından itibaren wushu başta olmak üzere 6 branşta ulusal ve uluslararası müsabakalara katılıyor.

Şu ana kadar katıldığı her müsabakada adından söz ettiren kulübün sporcuları, wushu başta olmak üzere Uzak Doğu sporlarının çeşitli branşlarında Türkiye Şampiyonalarında çoğu birincilik olmak üzere yaklaşık 200 derece elde etti.

Wushu Balkan Şampiyonalarında da 10 sporcusu derece elde eden kulüp, diğer uluslararası müsabakalarda, aralarında 3 Avrupa şampiyonluğu, 2 dünya ikinciliği, 5 dünya üçüncülüğünün de olduğu yaklaşık 20 madalya kazandı.

- "20 yıllık kahvehaneyi kapatıp spor yapma imkanı sundum"

AA muhabirine açıklama yapan Oflu, kahvehaneyi spor salonuna dönüştürdüğü için mutlu olduğunu anlatarak, 20 yıllık kahvehaneyi kapatıp gençlere burada spor yapma imkanı sunduğunu kaydetti.

Eskiden insanlara buraya kahvehaneye gelerek kağıt oynadığını dile getiren Oflu, "Kahvehanelerde sigara kültürü kalktı ama insanların o mekanlarda oturup zamanlarını sağlıksız şekilde geçirmelerini istemiyoruz. Gelip spor yapsınlar" dedi.

İskender Oflu, eskiden kahvehaneye gelenlerin merak edip salonunu görmeye geldiğini belirterek, "Kahvehanenin son halini merak edip gelenler var. Bakıp çok güzel olduğunu söylüyorlar. Eskiden 2009 yılına kadar Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında başarılı olan kulüplere devlet yönetmelikle ödül verirdi. O yönetmeliğin tekrar geri gelmesini istiyoruz. O zaman biz çok daha kahvehane kapatıp spor salonu yaparız" diye konuştu.

Sporcularının başarılarından gurur duyduğunu dile getiren Oflu, uluslararası müsabakalarda ilk kez 2006 ve 2008'de sporcularından Murat Kaçan'ın Avrupa şampiyonu olduğunu söyledi.

Antrenör Oflu, kulübünde sporcuların yaralanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını anlatarak, "Antrenmanlarımızda ya da müsabakalarımızda bir futbol maçında olduğu kadar kırık çıkık ya da yaralanma olmuyor. Mustafa Kemal Atatürk 'Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim' dedi. Biz de Atamızın izinden gidiyoruz. Herkes kahvehaneden, kötü alışkanlıklardan uzak dursun.  Amacım gençleri buraya çekerek dürüst ve ahlaklı sporcular yetiştirmek" şeklinde konuştu.

Başarılarından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da başbakanlığı döneminde kendisine şilt verdiğini anlatan Oflu, sporcularına desteklerinden dolayı Wushu Federasyonu İcra Kurulu Başkanı Abdurrahim Akyüz, Spor İl Müdürlüğü ile Kick Boks ve Muay Thai Federasyonları yetkililerine de teşekkür etti.

- "Bütün gençleri spor yapmaya davet ediyorum"

Milli wushucu Murat Sağır da 7 yıldır bu sporla uğraştığını, geçen yıl Türkiye'deki Balkan Şampiyonası'nda ikinci olduğunu ifade ederek, "Milli sporcu olduğum için Avrasya Üniversitesi'nde beden eğitimi öğretmenliği okuyorum ve burs alıyorum. Böylece aileme de fazla yük olmuyorum" dedi.

Tüm Uzak Doğu sporlarının teknik ve taktiklerini bünyesinde barındırdığı için wushu yaptığını ifade eden Murat Sağır,  "Spor insana çok yönde faydalı. Mesela sigara içen birisi çok rahat şekilde sigarayı bırakabilir. Sporcunun fiziki görünümü, uyku düzeni ve beslenmesi ve tüm hayatı düzene girer. O nedenle kahvehanede oturan bütün gençleri spor yapmaya davet ediyorum" diye konuştu.

- "Spor, gençleri kötü alışkanlıklardan uzaklaştırır"

Balkan şampiyonu Metehan Usta da wushuda dünya şampiyonu olmak istediğini dile getirerek, "Her çocuk gibi ben de futbola meraklıydım. Hocam babamı tanıyordu ve 4 yıl önce babama bu sporu önerince burada spor yapmaya başladım. 2014'te Sakarya'da wushuda Balkan ikincisi, bu yıl da hem Türkiye şampiyonu hem de Yunanistan'da Balkan şampiyonu oldum. Hedefimiz, ağabeylerim gibi dünya şampiyonu olmak" ifadelerini kullandı. 

Lise çağındaki gençlerin dahi kahvehaneye gidip paralarını ve zamanlarını boşa harcadığını belirten Usta, sporun gençleri bu alışkanlıklardan uzaklaştırdığına işaret etti.

Uzak Doğu sporlarının çeşitli branşlarında dereceleri olan Bilgehan Oflu ise 2 yıldır spor yaptığını anlatarak, dışarıdan bakıldığında zor gibi görünen wushunun sanıldığı kadar zor olmadığını söyledi.

Sporun öğrencilerin eğitimini olumsuz etkilemediğini belirten Oflu, "Spor yaparken hem zekamız açılıyor hem de kendimizi korumayı öğreniyoruz. Herkes dersini dinler ve sporunu yaparsa başaramayacağı şey yoktur. Wushu zor bir spor değil, herkese öneriyorum. Üstelik kilo almaktan korkan kadınlar burada hem kilo verip hemde spor yapabilir" dedi.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x