"Heykeller şehirleri güzelleştiriyor"
banner40

banner39

"Heykeller şehirleri güzelleştiriyor"

21 Şubat 2014 Cuma 13:23

Son yıllarda belediyeler tarafından heykel sempozyumlarının düzenlenmesiyle sayıları artan heykellerin, şehirleri güzelleştirdiği belirtiliyor

"Heykeller şehirleri güzelleştiriyor"
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ata Yakup Kaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de heykel kültürünün hızla yaygınlaştığına dikkati çekti.
Bazı kentlerde heykellerin artma nedenlerinden birinin, kentlerin estetik görünüm kazanma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kaptan, şöyle konuştu:

"Kentler bizim yaşam alanımızdır. Sokağa çıkıp şehri gezdiğimizde o şehrin katı görüntüsünden bir anda kurtulmak isteriz. Kenti süsleyeceğiniz birtakım görsel ve sanatsal öğelerle kentler biraz daha yaşanır hale gelir. Böylelikle kentin sert ve katı havası yumuşatılmış olur. İnsanlar biraz daha nefes alır. Sanat o nedenle çok önemli. Heykeller de kentleri estetikleştiren unsurdur. Özellikle Avrupa'nın birçok şehrinde heykelle karşılaşmak mümkün. Aynı durumu artık ülkemiz için de söyleyebiliriz. Türkiye'de son yıllarda heykellerin sayısında çok fazla artış oldu, bu sevindirici bir durum. Bir ilde en az 20-25 heykeli birden görmek mümkün."

- "Heykellerin sayısı arttı, kentler güzelleşti"

Heykellerin artış sebeplerinden birinin de özellikle belediyeler tarafından son yıllarda düzenlenen heykel sempozyumları olduğuna değinen Kaptan, şunları kaydetti:

"Bunlar üstelik uygulamalı olarak yapılıyor. Bir heykeli bir yerden getirip sokağa bir anda koyduğumuzda vatandaşlar şaşırabilir ama bu sempozyumlarla insanların heykellerle etkileşimi sağlanıyor. Sanatçılar gece gündüz çalışarak heykellere şekil veriyor. Heykellerin yapılışını bütün vatandaşlar izleyebiliyor. Böylelikle heykellere ilgi de artmış oluyor. Türkiye'yi bu anlamda dünyadaki ülkelerle kıyasladığımızda ise ülkemizin geride olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü dünyada bu çok daha erken başladı. Yavaş yavaş Türkiye ve Uzakdoğu'ya doğru bu kültür yerleşmeye başladı. Son dönemde kentlerin heykellerle süslendiğini görüyoruz. Heykellerin artmasıyla şehirlerin estetik güzelliği de artmış oldu."

Prof. Dr. Kaptan, üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinin heykel sanatı konusunda üzerine düşeni yaptığını, özellikle lojistik destek sağlayarak heykel sanatçılığına katkı sağladığını sözlerine ekledi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x