Dev kemençeyle kültürlerini yaşatıyorlar
banner40

banner39

Dev kemençeyle kültürlerini yaşatıyorlar

06 Ağustos 2014 Çarşamba 13:26

"Kemençe ve Kültür Parkı" projesi kapsamında Karadeniz Sahil yolu güzergahına yerleştirilen 5,8 metre yüksekliğindeki Türkiye'nin en büyüğü olduğu belirtilen dev kemençe, görenlerin ilgisini çekecek.

Dev kemençeyle kültürlerini yaşatıyorlar
Görele ilçesinde yaklaşık 1,5 ayda yat malzemeleri kullanılarak yapılan kemençe, ilçenin şehir girişinde inşaat halinde olan Kemençe ve Kültür Parkı'na vinç yardımıyla yerleştirildi. 5,8 metre uzunluğundaki dev kemençe, orijinal uzunluğunun 10 katı.
Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, kemençenin ana vatanının Görele olduğunu söyledi.

Kemençe kültürünü canlandırabilmek için Görele Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle "Kemençe ve Kültür Parkı'nın" ilçeye kazandırıldığını dile getiren Erener, "Türkiye'nin en büyük kemençesini ana vatanı Görele'ye koyduk, 5,80 metre yüksekliğinde. Karadeniz Sahil Yolu'nun hemen kenarında. İnsanlarımız Görele’nin kemençeyle bütünleşmesini bu şekilde görecek. Gerçekten güzel bir eser oldu, burada çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.

- Yapımında yat malzemesi kullanıldı

Proje Koordinatörü Haluk Cebeci ise Görele kemençesini diğer kemençelerden ayırt eden birçok özelliğinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bunlardan biri ölçüleri. Görele kemençesi 58 santimetre uzunluğundadır, şu anda yapılan heykel 10 katı büyütülmüş halidir. Orijinal ölçülere göre 5,8 metredir, 60 santimetre de bir tablası var. Tamamen yat malzemesinden üretildi, bir buçuk ay gibi bir zamanda yapıldı. İçerisi ferforje demir olduğu için paslanmaz, ana iskelet de demirden yapıldı, üzeri su kontrasıyla kaplandı, su kontrasının üzerine yine yat boyası kaplandı. 50 derece ve eksi 50 derecede zarar görmeyecek şekilde yapıldı."
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x