Çocuklar için organik oyun hamuru üretildi
banner40

banner39

Çocuklar için organik oyun hamuru üretildi

17 Mart 2014 Pazartesi 13:10

Trabzon'da Teknokent çatısı altında kurulan madencilik şirketince hazırlanan "Çocuklarımız için Doğal ve Sağlıklı Oyun Hamuru" projesi kapsamında kilden organik oyun hamuru üretildi

Çocuklar için organik oyun hamuru üretildi
Trabzon'da Tekno Girişimcilik Sermaye Desteğiyle kurulan CMO Madencilik Şirketi tarafından "Çocuklarımız için Doğal ve Sağlıklı Oyun Hamuru Üretilmesi" projesi hazırlandı.
Şirketin Teknokent'in, ardından da KOSGEB desteğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında, kilden organik oyun hamuru üretildi.

Proje Koordinatörü Mert Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettikleri ürünün hammaddesinin elastikiyete sahip organik bir ürün olan kil olduğunu söyledi.

Dünyada ilk kez kilden oyun hamuru üretildiğini öne süren Aslan, "Mevcut oyun hamurlarının tamamına yakını plastik tozundan ve türevlerinden üretiliyor. Undan üretilen de var fakat içerisinde kullanılan boyalar çocukların sağlığı için zararlı. Sağlık Bakanlığı ve birçok üniversitenin de bu konuda araştırması var" dedi.

Aslan, Trabzon'un Tonya ilçesinde dağdan aldıkları kili işlediklerini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk olarak doğadan aldığımız kili oyuncak hamuruna döndürmek için suda çözülmesini bekliyoruz. Bu aşamadan sonra kilin içerisinde taş, ot gibi maddeler varsa onları ayırıyoruz. Daha sonra kili kurutarak krem kıvamına, ardından adeta nişasta tozu haline getiriyoruz. Sonrasında ise renklendirme işlemine geçiyoruz. Renklendirme işlemini de Tokat'tan getirttiğimiz organik kök boyalarıyla yapıyoruz. Hiçbir kimyasal kullanmadan oyun hamurumuzu ortaya çıkartmış oluyoruz."

DÜNYADA PATANTLİ EN SAĞLIKLI HAMUR 
Ürünün patentini aldıklarını ifade eden Aslan, "Oyun hamurları kilden yapıldığı için yüzde yüz sağlıklı. Kili aldığımızda ham haliyle işlemiyoruz. İki ya da üç işlemden geçirerek zararlı elementleri ayırıp oyun hamurumuzu yapıyoruz. Onun haricin de belli ölçüde un katıyoruz" diye konuştu.

Aslan, projenin esas mantığının zararlı oyun materyallerinden çocukların kurtulması olduğuna dikkati çekerek, "Oyun hamurumuz sağlık açısından hiçbir risk içermiyor. Ürünü sanayiye kazandırabilirsek Türkiye'de, belki de dünyada çocuklar zararlı kimyasaldan kurtulmuş olacak" dedi.

Ürünü test için Sağlık Bakanlığının oyuncak laboratuvarına gönderdiklerini vurgulayan Aslan, şunları kaydetti:

"Sağlık Bakanlığı dışında Kanada'ya da test için ürünler gönderdik. Bütün testlerden geçer not aldık. Oyun hamurumuz dünyada patentli en sağlıklı oyun hamuru. Markamızın adı 'Tonmini'dir. Markayla ya da ürünle ilgili bir sıkıntımız yok ama ticarileşme noktasında sıkıntımız var. Bu noktada iş adamlarından destek bekliyoruz."

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x