Bakın o ışıklar ne için yapılmış
banner40

banner39

Bakın o ışıklar ne için yapılmış

07 Mart 2014 Cuma 11:56

Gümüşhane'deki Karaca Mağarası'nda, beyaz sarkıt ve dikitlerin fazla ışık nedeniyle renk değiştirmemesi için yürüyüş yolundaki lamba sayısı azaltılacak

Bakın o ışıklar ne için yapılmış
Gümüşhane Valiliği, kentin en önemli turizm merkezlerinden Karaca Mağarası'nda, beyaz sarkıt ve dikitlerin renk değiştirmemesi için çalışma başlattı.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan AA muhabirine yaptığı açıklamada, Torul ilçesinin Cebeli köyündeki Karaca Mağarası'nın kentin turizm lokomotifi olduğunu, 15 Kasım 2013'te ziyarete kapatılan mağaranın bazı düzenlemelerle 15 Nisan 2014'te yeniden turizme açılacağını anımsattı.

Mağaradaki yürüyüş parkuru ile ışıklandırma sisteminde iyileştirme yapacaklarını belirten Akdoğan, "Mağaradaki tüm yürüyüş parkurları kurumumuz görevlilerince onarılıyor, çürüyen kısımlar yenileniyor. Mağarada projektörle aydınlatma önceki yıllarda terk edildi. Bunun yerine ısı yaymayan led lambalar konuldu. Bu yıl ise buna paralel olarak mağaradaki oluşumların zarar görmemesi için lamba sayısını azaltacağız. Tüm bunların yanı sıra mağara girişinde de önemli değişikliğe gideceğiz. İlimizin turizm lokomotifi durumundaki Karaca Mağarası’nın yürüyüş parkuru ve ışıklandırılmasında ki değişiklik yeni turizm sezonuna kadar tamamlanmış olacak" diye konuştu.

Karaca Mağarası'nın daha cazip hale getirilmesi amacıyla çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Akdoğan, "Aynı mağara özelliklerine sahip ülkemizdeki diğer mağaraların nasıl korunduğu, içerisindeki doğal güzelliklerinin gelişiminde ne gibi çalışmalar yapıldığı konusunda araştırmalarımız sürüyor. Mağaraya giden yolun da daha sağlıklı olması ve yaşanabilecek kazaları önlemek amacıyla yol kenarına 5 kilometre boyunca çelik bariyer çekiliyor" ifadelerini kullandı.

Akdoğan, mağaraya öğrencilerin 4 yıldır 2,5 lira ücretle girdiğini de anımsatarak, yeni sezonda  öğrencilerin 3 lira, sivil kişilerin 8 lira vererek mağarayı gezebileceğini sözlerine ekledi.

-Mağarada yok yok

Gümüşhane kent merkezine 17 kilometre uzaklıkta, 1550 rakımdaki Karaca Mağarası damlataşları bakımından çok zengin. Damlataşları çok çeşitli renk ve şekillere sahip. 150 metre uzunluğunda, ortalama 18 metre tavan yüksekliğinde, yaklaşık bin 500 metrekare alana sahip mağarada ziyaretçileri adete büyüleyen sarkıtlar, dikitler, sütunlar, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri ve perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri de bulunuyor.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x