Avrupa'nın en prestijli müzesi oldu
banner40

banner39

Avrupa'nın en prestijli müzesi oldu

14 Mayıs 2015 Perşembe 15:31

TCDD tarafından uzun yıllar lojman olarak kullanılan iki ahşap binada oluşturulan Samsun Kent Müzesi, İtalya'da yapılan değerlendirmede, Avrupa'nın en prestijli 6 müzesinden biri seçildi.

Avrupa'nın en prestijli müzesi oldu
Kentte, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından 1928 yılında lojman olarak inşa edilen, uzun yıllar bu amaçla kullanıldıktan sonra lokale dönüştürülen ve bir süre sonra da atıl hale gelen iki ahşap bina, Samsun Büyükşehir Belediyesine devredildikten sonra restore edilerek, iki yıl önce Samsun Kent Müzesi haline getirildi.
Geçmişten günümüze kent kültürünün yansıtıldığı müze, 7 Mayıs'ta İtalya'nın Brescia kentinde yapılan ve Avustralya, Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, İtalya, Hollanda, İrlanda, Makedonya, Norveç, Slovenya, İsviçre ve İngiltere'den çeşitli müzelerin katıldığı "20. Luigi Micheletti Award" yarışmasında, 2015 yılının en prestijli 6 müzesinden biri olarak ilan edildi. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Necmi Çamaş, AA muhabirine, Samsun Kent Müzesi'nin hizmete girdiği günden bu yana 200 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladığını söyledi.

Samsun'da geçmişle gelecek arasında "köprü" unsuru olan müzeyle ilgili 2014 yılında, "20. Luigi Micheletti Award" müze yarışmasına katılmak için müracaatta bulundukları belirten Çamaş, "Bizim gibi Avrupa'nın 145 müzesi de yarışmaya müracaat etmiş, ancak 130 müze ön elemede elendi. Aralarında bizim de yer aldığımız 15 müze kaldı. Yarışmada, İngiltere ve İspanya gibi bir çok ülkenin müzeleri elendi, 6 müze finale kaldı. Hollanda, Avrupa'nın en prestijli müzesinde birincilik ödülünü alırken, Samsun Kent Müzesi ve diğer müzeler de Avrupa'nın en prestijli 6 müzesi ilan edildi" diye konuştu. 

- İki milyon lira bütçeyle yapıldı

Türkiye'nin, "kent müzesi" adı altında ilk kez böyle bir yarışmaya katıldığını belirten Çamaş, "Türkiye daha önce 'Enerji Müzesi' adı altında yarışmaya katılmış ama ilk kez 'Kent Müzesi' adıyla biz katıldık ve böylesi prestijli bir ödülün sahibi olduk. Avrupa'da, iki yaşındaki Samsun Kent Müzesi'nin dünya müze otoriteleri tarafından kabul görmesi ve finale kalması gurur vericidir. Müze 2 milyon liralık bir bütçeyle yapılırken, elediği müzelerin bütçesi 100 ila 200 milyon avro civarındadır" ifadelerini kullandı.

Samsun'un tarihine ve kültürüne ışık tutan müzede, kentin milattan öncesinden günümüze geçirdiği değişim, fotoğrafların yanı sıra görüntüler, eşyalar, kıyafetler, maketler ve sesli anlatımlarla ziyaretçilere sunuluyor.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x