Asırlardır devam eden geleneksel el sanatı
banner40

banner39

Asırlardır devam eden geleneksel el sanatı

08 Mayıs 2014 Perşembe 18:09

Rize'nin arazi yapısı dağlık ve engebeli oluşu taşımacılığın büyük ölçüde insan gücüyle yapılmasını neden olmuş

Asırlardır devam eden geleneksel el sanatı
Durum böyle olunca bölgede yıllardır varlığını koruyan geleneksel el sanatı olan sepetçiliğin yaşatılmasına imkan sağlamış.

Üretilen sebeptler bu bölgenin amaçlarına ve ihtiyaçlarına göre tasarlandığı tasarımlarda farkılılar göze çarpıyor. Meyve sepetleri ince, uzun ve koni biçiminde olup genellikle üzüm toplamada kullanılıyor.

Yörenin en büyük gelir kaynağı olan çay sepetleri ise; daha çok iki ayaklı, ağız kısmına doğru gövdesi genişliyor. Ayaklarından da bağlanan iplerle sırta asılara taşınıyor.

Ayakları olmayan sepetler ise genellikle yayvan saplı.

Sepetçiliğin yapımı ise, ağaçların ince sürgünlerinden, bitkilerin odunlaşmış saplarını kullanılarak yapılıyor. Zaman ilerledikçe değişik sepet örme teknikleri çıkmış ve çıkmaya devam ediyor.

Teniklerden iki tanesi var ki sepet örmenin temeli sayılıyor. Birincisi tek bir liften yapılan rulo kıvrımlarının birbirleri üstüne dikilmesi. İkincisi ise kafes veya hazır örgü.

Sepetin yapımında ise genellikle ot, mısır sapı, saman sapı, bambu, rafya, kamış gibi bitki saplarıyla söğüt, bodur söğüt, saz, fındık, siya akçaağaç gibi ağaç fizleri kullanılıyor.

Kuzeyin Nabzı
banner5

Yorum Gönder

@name x