Artvin'de halk oyunları ekibi heykeli açıldı
banner40

banner39

Artvin'de halk oyunları ekibi heykeli açıldı

20 Nisan 2016 Çarşamba 10:16

- Artvin'de, adı "Halitpaşa Meydanı" olarak değiştirilen meydan ve halk oyunları ekibi heykeli düzenlenen törenle açıldı

Artvin'de halk oyunları ekibi heykeli açıldı
 Artvin Belediye Başkanlığınca adı "Halitpaşa Meydanı" olarak değiştirilen meydan ve halk oyunları ekibi heykeli, düzenlenen törenle açıldı.
Bir iş adamına yaptırılan, üç metre çapında, aydınlatmalı, dönerli platform üzerindeki sarı çiçek figürlü halk oyunları heykeli ile ismi Halitpaşa Meydanı olarak değiştirilen meydanda vatandaşın beğenisine sunuldu. 

Artvin Valisi Kemal Cirit, heykelin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Milli Mücadele döneminde Doğu Cephesinin en önemli komutanlarından birisi olan Halit Paşa’nın isminin meydana verilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Halitpaşa Meydanı adı verilerek yeniden düzenlenen alanda yapılan halk oyunları heykelinin Türkiye’de bir ilk olduğunu ifade eden Vali Cirit, "Şehirlere küçük dokunuşlar gerekir. Artvin’in çok büyük bir şehir olma düşüncesi zaten yok. Ama çok seçkin butik bir kent olma arzusu içinde. Şehirlerin butik kent olma yolunda da önemli unsurları vardır. Halitpaşa Meydanı ve Halk Oyunları heykeli Artvin’in ana noktalarında birisi olacak." dedi.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise, meydana, halk kahramanı, Atatürk’ün silah arkadaşı, Doğu Cephesi denildiğinde akla gelen efsane bir kumandan olan Halitpaşa'nın adını verdiklerini belirtti.

Belediye Başkanı Kocatepe, şunları kaydetti:

"Artvin, halk oyunlarında Türkiye de bir numara. Türkiye halk oyunlarında dünyada bir numara ise, şunu çok rahatlıkla söyleye biliriz. Artvin’imiz halk oyunlarında dünyada bir numaradır. Eğer bir yerde halk oyunları heykeli olacaksa işte bu yer Artvin olacak, işte bu yer Artvin’in meydanı kahramanlık meydanı Halitpaşa Meydanı olacak. Şimdi bunun için buradayız. Bu kentin geleceği turizm ise, bu kentin geleceği eğitim ise işte burası spor turizm merkezi olmalı. Bununda ne güzel görsel şöleni halk oyunları olmalı." 

Türkiye Halkoyunları Federasyonu Başkanı Gürhan Ozanoğlu, bu anlamlı günde Artvin’de olmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Ozanoğlu, "Dünya da ikinci bir ülke yoktur ki, bu kadar zengin bir folklorik değere sahip olsun. Folklorik değerler içindeki unsulardan en önemlilerinden biri olan halk oyunlarına, halk müziğine ve enstrümanlara bizim kadar çok sahip olan başka ikinci bir ülke daha sayamayız. Bu anlamda ne kadar gururlu olduğumuzu anlatamam." şeklinde konuştu. 

Ozanoğlu, "Ben sayın başkanıma Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiği için önümüzde ki yıl veya kendisinin arzu ettiği bir dönemde Artvin’e istediği dalda bir Türkiye finali vermeye söz verdim. Tüm Türkiye’nin renklerini Artvin’de buluşturacağız" ifadelerini kullandı. 

Heykelin açılışı yapıldıktan sonra, her yaştan halk oyunları ekipleriyle birlikte heykelin çevresinde horon oynanmasıyla tören sona erdi.

Törene, Garnizon Komutanı Uğurcan Gençay, Çoruh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Fahrettin Tilki, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, AK Parti Artvin İl Başkanı Erkan Balta kurum müdürleri, vatandaşlarla kentteki okul ve kurumlarda faaliyet gösterin halk oyunları ekipleri katıldı.


AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x