9 bin parçalık koleksiyonuna 89 yıllık kibrit kattı
banner40

banner39

9 bin parçalık koleksiyonuna 89 yıllık kibrit kattı

21 Ocak 2014 Salı 11:39

Sinop'ta çocuk yaşlarda oyun oynamak için başladığı kibrit biriktirme merakı nedeniyle 40 yıldır yaklaşık 9 bin kibrit kutusu biriktiren Faruk Baş, koleksiyonuna 89 yıllık parça ekledi

9 bin parçalık koleksiyonuna 89 yıllık kibrit kattı
Avukatlık yapan 52 yaşındaki Baş, bürosundaki özel vitrinlerde 40 yıldır biriktirdiği kibrit kutularından oluşan koleksiyonunu sergiliyor. 
Baş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koleksiyonuna Eskişehirli bir antikacıda bulduğu ve Sinop'ta kurulan Türkiye'nin ilk kibrit fabrikasında üretilen, üzerinde de "Türkiye Kibritleri Sinop Fabrikası" yazılı 89 yıllık kibrit kutusu kattığını belirtti.

Daha önce koleksiyonunda bulunan en eski kibrit kutusunun, 41 yıllık "Tekel İnhisar" olduğunu anlatan Baş, şöyle konuştu:

"Türkiye'de ilk kibrit fabrikasının Sinop'ta kurulması nedeniyle fabrikanın üretmiş olduğu kibrit kutusunu bulmak hayalimdi. Sinop'a yıllar önce yerleşmek için geldiğimde, 1925 yılında kurulduktan 3 yıl sonra kapanan kibrit fabrikasının sadece uzun olan bacası kalmıştı. Bir müddet sonra o da yıkıldı. Kibrit kolleksiyoncusu olarak bu duruma çok üzüldüm. Daha sonra fabrika hakkında ve burada üretilen ilk kibrit kutusunun ne şekilde ve nasıl olduğu hakkında geniş çaplı bir araştırma yaparak bilgiler edindim. İlk üretilen kibrit üzerinde çift süren bir adam resmi ve Osmanlıca 'Türkiye Kibritleri Sinop Fabrikası' yazılı olduğunu öğrendim. Hayalim hep o kibrite ulaşmaktı."



- "İnternetten satışa konduğunu görünce gözlerime inanamadım"

İnternet üzerinden ve çeşitli kaynaklardan araştırma yaptığını ifade eden Baş, "Kibritin aslına bir türlü ulaşamamıştım. Sinop Kibrit Fabrikasında üretilen ilk kibritlerden bir örneğinin artık kalmadığını düşünmeye ve umudumu kesmeye başlamıştım ki Eskişehirli bir antikacının, üzerinde Osmanlıca yazılı bir kibrit kutusunu internetten satışa koyduğunu gördüğümde gözlerime inanamadım. Benim aradığım kibrit Eskişehirli bir antikacıda satışa çıkarılmıştı" dedi.

Faruk Baş, antikacıyla iletişime geçtiğini ve kibriti almak için Eskişehir'e gittiğini anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kibrit kutusunu inceledim. Hafif hasarlıydı, orijinal olduğuna kanaat getirdim. Sinop'ta kurulan Türkiye'nin ilk sigara fabrikasında üretilen 89 yıllık kibrit kutusunun bir benzeri ve eşi yok. İlk kibrit fabrikasının ilk kibritlerinden biri artık benim koleksiyonumda. Ortada fabrika da yok. Ülkemizin ilk kibrit fabrikası olması nedeniyle hem benim hem de bütün koleksiyonerler için önem arz ediyordu. Antikacıyla yaptığım pazarlık neticesinde uygun diyebileceğim bir fiyatla koleksiyonuma bu kibriti dahil ettim. Koleksiyonumun en nadide, en gözde parçası oldu benim nazarımda."

Baş, değişik ülkelere giden dostlarından kibrit getirmeleri için ricada bulunduğunu, fazla olan kibritleri diğer koleksiyonerlerle takas ettiğini sözlerine ekledi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x