Yüksek faiz zulümdür
banner40

banner39

Yüksek faiz zulümdür

21 Aralık 2014 Pazar 10:42

DEİK Genel Kurulu'nda "Faiz tek kelimeyle zulümdür" diyerek Merkez Bankası'na sert çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Siz Başbakandınız bunu neden yapmadınız derseniz. Başarısız olduğum konulardan biri de budur" dedi

Yüksek faiz zulümdür
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu'na katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yüksek faizle ilgili olarak "Bu bir tek kelimeyle zulümdür, zulüm" dedi. Erdoğan, faizleri indirmemekte inat eden Merkez Bankası'na tepkisini sürdürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Peki siz Başbakandınız bunu neden yapmadınız derseniz onu da söyleyeyim. Başarısız olduğum konulardan bir tanesi de budur" diye konuştu. Sürekli bunları müzakere ettiklerini söyleyen Erdoğan, "Arkadaşlarıma hep şunu söyledim. Bugün Amerika 1 puan uyguluyorsa, Avrupa bu civarlarda dolaşıyorsa, öbür tarafta Japonya'da eksiyse bize ne oluyor? Komisyonlarını falan kattığınız zaman bakıyorsunuz 13, 14, 15 puanlara kadar çıkıyor. Anlayışım budur, düşüncem budur" değerlendirmesini yaptı. 

ETLE TIRNAK GİBİSİNİZ 
Erdoğan, 12 yıl içinde ekonominin defalarca test edildiğini, bütün imtihanlardan başarıyla çıktıklarını, ihracatta artış eğiliminin güçlü şekilde devam ettiğini vurguladı. Konuşmasında finans sektörüne yönelik sert eleştirilerini sürdüren Erdoğan, "Kredi noktasında lütfen gözlüklerinizi şöyle biraz daha dikkatli seçin. Yüksek faizlerle kredi olayını şöyle bir gözden geçirin. Faizleri düşürmek durumundayız ki girişimcilerimiz, yatırımcımız cesaretlensin. Onlar yatırım yaptıkça üretim, istihdam, ihracat ve ihracatçımızın rekabet gücü artacaktır. En fazla parayı reel sektör değil finans kazanıyor. Üstelik de çok fazla yorulmadan... Öyleyse el ele vermeye, yatırımcının önünü açmaya mecburuz. Yatırımcının finans sektörüne ihtiyacı varsa finans sektörünün de onlara var. Her ikisi etle tırnak gibidir" diye konuştu. 

İNŞAAT SANAYİ ATBAŞI 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Büyük ülke inşaat sektörünü de düşünecek, ileri teknolojiyi, sanayiyi de düşünecek" sözleriyle de inşaat sektörüne desteğini sürdürdü. İnşaatın emek yoğun olması hasebiyle istihdamda önemli bir alan yarattığını anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: "Bu, inşaat sektörüne girerken kalkıp sanayiyi bir kenara koyalım demek değildir. İkisini de at başı götürmek durumundayız. İnşaatı hafife almaya asla tahammülümüz yok." Erdoğan, önceki gün Türkiye'ye gelen Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani'nin 2022 Dünya Kupası sebebiyle yapacakları alt ve üst yapı yatırımlarında, Türk müteahhitlerini Katar'da görmeyi arzu ettiğini söylediğini hatırlattı. 

'TÜRKİYE AB'NİN KAPI KULU DEĞİL'
Türkiye'nin AB önünde kapı kulu olmadığını belirten Erdoğan, "Türkiye, bırakın boyununu eğmeyi asla ve asla azarlanacak, istikamet çizilecek bir ülke değildir" dedi. Türkiye'nin itibarından, büyümesinden hiçbir şey kaybetmeyeceğine işaret eden Erdoğan, "Burada oturan işadamlarımız vazgeçmesin, bizi tutan hiçbir şey olmayacak. Biz azimle ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Sahte rapor açıklayanlar, taraflı kredi notlarıyla üzerimize gelenler itibarlarını kaybettiler. Dikkatli olacağız, 2023'e kadar kararla, azimle, sabırla, cesaretle yürüyeceğiz. İşimiz hiçbir engele takılmadan yürümektir. Onlar eski Türkiye'yi getirmek için mücadele edecek, biz yeni Türkiye için çabalayacağız" şeklinde konuştu.

KÜRESEL TİCARETİ PLANLAYANIZ
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye'nin yaşadığı bütün problemler ve yaratılmaya çalışılan karışıklıkların altında yatan sebep, Türkiye'nin geçmişten gelen alışkanlıklarla tatlı faizin paylaşımı veya ülkemizin enerjideki stratejik öneminin üzerinde dönen kavgalardır" dedi. DEİK Genel Kurulu'nda Zeybekci, küresel ticaretin ve dünyanın yeniden yapılandığını, bu dönemde Türkiye'nin özel sektör ve hükümetinin bu haritaların planlayıcılarından biri olmayı amaçladığını kaydetti.

TÜRKİYE BÖLGESİNDE DEĞERLİ BİR YÜZÜK TAŞI
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada siyasi, demokratik ve ekonomik gelişmesiyle değerli bir yüzük taşı gibi parladığını belirtti. Vardan, "Komşu coğrafyalarda maalesef ki üzücü gelişmeler yaşanırken, Türkiye bu ateş çemberi içinde bir demokrasi, barış ve istikrar adası olarak ön plana çıkmaya, çevresinde yaşanan sorunlara çözüm noktasında katkı sağlamaya devam ediyor. Türk özel sektörü, Avrasya coğrafyasının en büyük sanayi üretim merkezlerinden biri haline gelmiştir " dedi. Vardan, Türkiye'nin güçlendikçe, girişimcilerinin küresel bir marka haline geldiğini, şirketlerinin küresel rekabet gücü arttıkça, ülkenin itibarının yükseldiğini ifade etti.


Kaynak; SABAH
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x