Yılda yarım milyar fidan toprakla buluşuyor
banner40

banner39

Yılda yarım milyar fidan toprakla buluşuyor

26 Mart 2015 Perşembe 12:25

Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu kapsamında Türkiye'de yılda 500 milyon fidanın toprakla buluştuğu ve Türkiye'nin dünyada en çok ağaçlandırma yapan üçüncü ülke konumuna geldiği bildirildi.

Yılda yarım milyar fidan toprakla buluşuyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdür Yardımcısı İsmail Belen, AA muhabirine, ağaçlandırma ve erozyonla mücadelenin devletin programı ve ana politikalarından biri olduğunu söyledi. 
Türkiye'de 2008 yılında milli ağaçlandırma seferberliğinin başlatıldığını anımsatan Belen, o yıldan bu yana milyonlarca fidanın toprakla buluşturulduğunu, bunun da ülkedeki orman alanları sayısını artırdığını ifade etti. 

"Yılda 500 milyon fidan toprakla buluşuyor" diyen Belen, bu konuda çok güzel bir sistemin olduğunu anlattı. 

Türkiye'de insanlara fidan dikme alışkanlığının kazandırılmasıyla orman alanları sayısının daha artacağına inandığının altını çizen Belen, şöyle devam etti:

"Milli ağaçlandırma seferberliği 2008 yılında başlatılmıştı. Bu kapsamda her yıl ortalama 500 milyon fidan toprakla buluşturuluyor. Her yıl 500 bin hektar alanda ağaçlandırma faaliyetleri yapılıyor. Bu çok önemli bir rakam. Bu rakamlarla Türkiye'nin coğrafi yapısını dikkate alırsak Türkiye, dünyada en çok ağaçlandırma yapan üçüncü ülke konumunda. Türkiye son 30 yılda orman alanlarını bir milyon hektar artırdı. Şu anda bizim genel hatlarıyla orman alanı olan 22 milyon hektar alanımız var. Bu ortalama yüzde 27'ye tekabül ediyor. Devlet ve bakanlık olarak ormanlık alanları yüzde 30'a çıkarma gibi bir hedefimiz var. Bundan sonra her yıl aynı kararlılıkla 500 milyon fidan toprakla buluşturulacak."

- "Doğarken, evlenirken, yaşarken fidan dikilmesi orman alanlarını artırıyor"

Belen, özellikle bazı adetlerin ve kültürlerin yeniden gündeme gelmesinin de oldukça sevindirici olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Nikahta dağıtılan fidan ve doğan her çocuk için fidan dikilme adetlerini görmek çok güzel. Özellikle bu kültürlerin son yıllarda yeniden canlandırılması çok sevindirici. Eskiden doğan her çocuk için çınar ağacı, çam ve kavak ağaçları dikilirdi. Dolayısıyla doğarken fidan, evlenirken fidan ve yaşarken fidan dikilmesi ve bu konuda büyüklerin öncü ve örnek olması, orman alanlarının artmasında son derece önemli bir role sahip. Biz bu örneklerin artırılmasını görmek istiyoruz. Daha önce bunun çok katkısını gördük. Bundan sonra aynı katkının verilmesini her vatandaşımızdan bekliyoruz."
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x