Yaylalara göç başladı
banner40

banner39

Yaylalara göç başladı

25 Nisan 2014 Cuma 15:12

Havaların ısınmaya başlamasıyla beraber bazı vatandaşlar, sürülerini yaylalara götürmeye başladı.

Yaylalara göç başladı
Artvin'de geçimini hayvancılıkla sağlayan bazı kişiler, havaların ısınmasını fırsat bilerek yazı geçirmek üzere sürülerini, Artvin ile Ardahan sınırları içinde bulunan 2 bin 650 rakımlı Bilbilan Yaylası'na götürüyor.
Çoban Adan Muti, kardeşi Lutfi Muti ile Hopa ilçesine bağlı Kemalpaşa beldesinin Karaosmaniye köyünden 7 gün önce Bilbilan Yaylası'na doğru yola çıktıklarını böyledi.

Kışın hayvanlarını köylerindeki ahırlarda beslediklerini, bu yıl da baharın gelmesiyle yaylalara gittiklerini anlatan Muti, "300 küçükbaş hayvan ve 5 köpekle yola koyulduk. Hopa-Artvin kara yolu kenarında dikkatli bir şekilde ilerleyerek sürümüzü yaylaya gidiyoruz. Borçka ilçesinin Yarıyol mevkisine ulaştık. Zaman zaman dere kenarlarında durarak hayvanlarımızı serinletiyorduz, biz de dinlenmiş oluyoruz" dedi.

Sabah erken saatlerde yola çıktıklarını, yol boyunca hayvanları otlatarak ilerlediklerini ifade eden Muti, "Hava kararınca uygun bir arazide hayvanlarımızı dinlendirip geceyi burada geçiriyoruz. Sabah olunca tekrar yola koyuluyoruz. Günde yaklaşık 15 kilomete ilerleyebiliyoruz. Yaylaya ulaşmak için yaklaşık 180 kilometre yol katedeceğiz. Çobanlık çok zor bir meslek ama bunu yapmaya mecburuz. Ailemin geçimini hayvancılık yaparak sağlıyorum" diye konuştu.

Muti, bu zorlu yolculuğu, sonbaharla birlikte yaylalardan köylere doğru gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
banner5

Yorum Gönder

@name x