Türkiye'nin en büyüğü Trabzon'da
banner40

banner39

Türkiye'nin en büyüğü Trabzon'da

31 Ekim 2014 Cuma 10:33

Trabzon'un Köprübaşı İlçesi, Ağaçbaşı Yaylası’nda bulunan Türkiye’nin en büyük Turbalık Alanı koruma altına alıyor.

Türkiye'nin en büyüğü Trabzon'da
 Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde toplanan Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından alınan kararlar ile  Köprübaşı İlçesi,  Ağaçbaşı Yaylası’nda bulunan Türkiye’nin en büyük Turbalık Alanı koruma altına alıyor.
Turbalıklar, sulak alanların etrafındaki bitkilerin su altında oksijensiz kalarak çok yavaş bir şekilde çürümesi sonucu meydana gelen doğal yaşam alanlarıdır.

Oluşumu binlerce yıl süren turbalıklardaki bitki kalıntıları, 'yaşayan arşiv' niteliğinde. Çıkarılan bitki örneklerinden insanoğlunun o yöreye ne zaman geldiği ve hangi ürünleri yetiştirdiğine dair önemli bilgilere ulaşmak mümkün.

Sürmene ilçesine bağlı 7 köy ile Köprübaşı ilçesine bağlı 1 köy tarafından kullanılan Ağaçbaşı Yaylası'nda yaklaşık 317 hektar alana yayılmış durumdaki Türkiye’nin en büyük turbalığın korunması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü önemli bir adım attı.

Ağaçbaşı Turbalığı’nın gelecek nesillere aktarılması ve korunması amacıyla Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından alınan kararlar tescil işlemlerinin tamamlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne gönderildi.

Trabzon Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun almış olduğu bu kararlar neticesinde; Ağaçbaşı Yaylasında bulunan Turbalık Alanın da Doğal Sit Alanı olarak tescillenmesi ile ilgili süreç başlatıldı.

Alanın Türkiye'deki en büyük yüksek rakımlı turbalık olması nedeniyle koruma altına alınması son derece önemli.

Bulundukları bölgenin 10 bin yıllık ilkim değişikliklerini ve bitki türlerini içinde barındıran turbalık alanlardan çıkarılan bitki kalıntıları ait olduğu dönemleri, insanların oraya hangi tarihlerde geldiğini, hangi ürünleri yetiştirdiğine dair çok önemli arkeolojik bilgiler verir.



kaynak: haber61
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x