TTK ekibi Zongukdak'a döndü
banner40

banner39

TTK ekibi Zongukdak'a döndü

18 Mayıs 2014 Pazar 16:38

Soma'daki maden faciasında arama kurtarma faaliyetlerine katılan TTK tahlisiye ekibi, çalışmaların sonlandırılmasının ardından Zonguldak'a ulaştı

TTK ekibi Zongukdak'a döndü
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında arama kurtarma faaliyetlerine katılan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tahlisiye ekibi, kente döndü.
Yorgun görünen tahlisiye ekibi, TTK Kozlu Müessese Müdürü Kazım Eroğlu, sendika temsilcileri, yakınları ve mesai arkadaşları tarafından çiçeklerle karşılandı.

Ekibin sorumlusu TTK İş Güvenliği Denetim Şube Müdürü Ahmet Sarıalioğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, yakınlarını kaybeden madencilerin ailelerine başsağlığı dileyerek, "Kurumumuz adına üzerimize düşen görevleri en iyi şekilde yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Sağ salim gidip, sağ salim gelmemiz de çok önemli. Bakın 5-6 gündür çok sıkıntılı şeyler yaşadık" diye konuştu.

Eroğlu da Soma'daki facianın herkesi üzdüğünü anlatarak, kurtarılan madencinin sedyenin kirlenmemesi için çizmesini çıkarmak istemesi, başka bir madencinin eşi hamile arkadaşının kurtarılması için bağırmasının herkesin yüreğini sızlattığını söyledi.

"Bu, ezilmişlik değildir, madenci bu kadar vefakar, cefakardır" diyen Eroğlu, madencilerin hakir görülmemesi gerektiğini aktardı.

Ekiptekilerden Maden Mühendisi Erhan Keçelioğlu da Soma'ya gittiklerinde kaos ortamıyla karşılaştıklarını dile getirdi.

Ocak sahasında orada bulunmaması gereken kişiler olduğuna dikkati çeken Keçelioğlu, "Ocağı bilmeyen, ocakla işi olmayan bir insanın orada bulunması kurtarma ekibi için de tehlikedir. Orada sadece tahlisiye ekibi gibi organizasyonu sağlayacak birimin olması gerekir" diye konuştu.

"Bunu orada bulunan arkadaşlar birkaç saatlik zaman süresince başarıyla gerçekleştirmiş"

Keçelioğlu, açık alevli yangınlarda yapılması gereken ilk işin, yangını söndürmeden en kısa sürede daha fazla canlı kurtarmak olduğunu dile getirdi.

Ocağın kendi tahlisiye ekiplerinin kısa sürede büyük çalışma yaptığını vurgulayan Keçelioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün teknik kadro ocağa inmiş, gerekli havalandırmayı yapmış, yüzlerce kimsenin hayatını kurtarmıştır. Bu, çok önemli. Zaten bu tür açık alevli ocak yangınlarında kurtarabileceğiniz kadar canlı kurtarmanın peşine gidersiniz. Bunu orada bulunan arkadaşlar birkaç saatlik zaman süresince başarıyla gerçekleştirmiş. Gerçekten onları tebrik etmek lazım. Bunu canları pahasına yapmışlar ve ekipte yer alan Mehmet Bey hayatını kaybetti. Akın Bey'i ise tahlisiye ekibimiz kurtardı. Bundan sonra orada bulunan bütün tahlisiye ekipleriyle koordinasyonlu çalışarak yangının, patlama riskinin, göçüklerin olduğu ve kömürün tutuşmaya devam ettiği ortamda bütün cenazelerin tahliye edilmesi kurtarma faaliyetleri açısından büyük başarıdır. 

Bunu TTK tahlisiye istasyonu tek başına yapmadı. Orada Türkiye'nin her yerinden gelen tahlisiye ekipleri ve o ocağın ekiplerinin çalışmalarıyla olmuştur. Onlara sonsuz teşekkür ediyoruz, Türkiye de onlara teşekkür etsin."

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç da madencilerin Soma'daki çalışmalara gitmedikleri takdirde rahat uyuyamayacağını aktararak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu, bizim hayat, yaşam biçimimiz. İnsanların oradaki madencinin 'sedye kirlenmesin çizmelerimi çıkartayım mı?' demesini anlaması mümkün değildir. Bizim iştigal ettiğimiz malzeme siyahtır ama madencinin gönlü beyaz, duygusu bembeyazdır. Ben altını çizerek söylüyorum, buradaki arkadaşlarımız gitmeseydi gözlerine uyku girmezdi. Biz zaten geride duran arkadaşlarımızı frenlemekte zorlandık. Bir kısmı 'otobüs tutalım, gidelim' dedi. Allah, tekrarını nasip etmesin. İnşallah bu arkadaşlarımıza tekrar görev düşmez."
Anahtar Kelimeler ManisaTTKSoma
banner5

Yorum Gönder

@name x