Toprağın altından çıkan lezzet
banner40

banner39

Toprağın altından çıkan lezzet

22 Ağustos 2014 Cuma 14:29

Tokat'ta, suyu süzüldükten sonra biberli ya da sade olarak, kaya tuzu ilavesiyle bidonlara basılan ve toprağın altında 5 ay bekletilen "küp peyniri", lezzetiyle büyük ilgi görüyor.

Toprağın altından çıkan lezzet
Çamlıbel Beldesi'nin Aktepe Mahallesi'nde maharetli kadınların hazırladığı peynirlerin suyu süzülüp, kaya tuzu ilave ediliyor. İsteğe göre biber eklenen peynir, eskiden kullanılan küplerin aksine plastik bidonlara basılıp toprağa gömülüyor. Yaklaşık 5 ay sonra topraktan çıkarılan peynir, eşsiz lezzetiyle sofraları süslüyor.
Babaannesinden öğrendiği küp peyniri yapımını 40 yıldır sürdüren Latife Tanrıverdi (60), AA muhabirine, peynirin sabah kahvaltılarına, hamur işine ve ekmek arasına ayrı bir lezzet kattığını söyledi.

Küp peynirinin tamamen doğal olduğunu belirten Tanrıverdi, "Hayvanlarımız doğada yayılıyor. İneklerimizin sütlerini sağıyoruz. Daha sonra süte peynirin mayasını katıyoruz. Bir gün bekledikten sonra torbalıyoruz ve dilim dilim keserek tuzluyoruz. Yine bir gün daha bekledikten sonra aynı şekilde tuzlayıp bidonlara basıyoruz. İsteğe bağlı olarak biberli ya da bibersiz yapıyoruz. Bidonun kapağına da bez sarıyoruz, toprağa gömüyoruz" dedi.

Tanrıverdi, eskiden insanların buzdolabı olmadığı için peynirleri toprağa gömdüklerini, bugünlerde ise lezzetinden dolayı bu uygulamaya devam ettiklerini vurguladı.

Toprağın peynire hem tat kattığını hem de saklanmasını sağladığını dile getiren Tanrıverdi, şöyle konuştu:

"Diğer peynirler küp peynirin tadını vermez. Sapsarı oluyor, güzel tat veriyor. Bize babaannelerimizden ve büyüklerimizden gelen bir gelenek. Sağlık açısından da güzel. Her derde deva. Her şeye ilaç diyorlar. 150-200 yıl önce elektrik ve buzdolabı olmadığı için böyle toprakta saklamışlar. Toprak buna ayrı bir tat veriyor, güzellik veriyor. Bunu yiyen bir daha istiyor." 

Küp peynirinin diğer peynirlere göre daha pahalı olduğunu açıklayan Tanrıverdi, "Normal peynirden bir tabak yiyen bundan 3 tabak yiyor. Hepimiz bu peyniri tüketiyoruz. Peynir isteyen olursa 15 ila 30 liradan satıyoruz. İstanbul'dan birileri geldi, '30 liradan alalım' dedi. Yiyenler sürekli istiyorlar. Biz de yapıp satıyoruz. Çok güzel bir peynir. Herkese tavsiye ederim" ifadesini kullandı.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x