Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu
banner40

banner39

Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu

29 Aralık 2013 Pazar 13:38

Bu yıl 5'incisi düzenlenen etkinlik kapsamında İstanbul'dan Sarıkamış'a gitmek için yola çıkan bisikletçiler, Samsun'a ulaştı

Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu
"Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu" kapsamında Sarıkamış'a gitmek için İstanbul'dan yola çıkan bisikletçiler, Samsun'a ulaştı.
İstanbul Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü ile Türkiye Bisiklet Federasyonunca bu yıl 5'incisi düzenlenen "Sarıkamış Şehitlerini Anma Bisiklet Turu" sürüyor.

Bisikletçiler için Anıt Parkta düzenlenen törende konuşan Samsun Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, Samsun'un Kurtuluş Savaşının başladığı il olduğunu hatırlattı.

Sarıkamış şehitlerinin hiçbir zaman unutulmaması gerektiğini vurgulayan Şimşek, şunları söyledi:

"O kuşak hakikatten çok önemli bir kuşaktır. 1875 ve 1890 doğumlu insanların cepheden cepheye savaştığı, cepheden cepheye gittiği, yaklaşık on yıl, on iki yıl askerlik yaptığı bir dönemdir. O dönemdeki paşaların hepsine bir bakın 2. Meşrutiyetten sonra Enver, Talat, Cemal paşalar, aklınıza kim geliyorsa Kazım Karabekir, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü hepsine bakın, en az on yıl on iki yıl cepheden cepheye savaşmıştır. Birçoğu çocuklarını görememiştir. Evlenmiş, cephelere gitmiş döndüklerinde çocukları ya on yaşındadır ya da on iki. Hepsi de vatan uğruna gitmiştir. Galiçya, Arabistan ve Trablus cephelerinde yıllarca savaştılar, tek dertleri Anadolu'yu kurtarmaktı. Sarıkamış tarihimizde kötü anılardan biridir. Türk ordusu orada doğa şartlarına yenilmiştir. Kış aylarında olduğu için Türk ordusu doğaya yenik düştü."

Şimşek, konuşmasının ardından Sarıkamış Müzesine bırakılmak üzere ziyaret ettikleri kentlerden toprak alan bisikletçilerin yanlarında getirdikleri kavanoza toprak koydu.

Törenin ardından yola çıkan bisikletçiler, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ardahan ve Kars'ı kapsayan güzergahı geçip 1856 kilometrelik etabı tamamlayarak 5 Ocak 2014'te Sarıkamış'ta Gençlik ve Spor Bakanlığının düzenleyeceği "Gençlik Şühedanın İzinde" törenine katılacak.
banner5

Yorum Gönder

@name x