Saat 20.10 ölü sayısı arttı
banner40

banner39

Saat 20.10 ölü sayısı arttı

15 Mayıs 2014 Perşembe 20:14

Soma'da son açıklamalara göre ölü sayısı 283. Maden ocağındaki yangın saat 18.25 sularında kontrol altına alındı. Ekipler yeniden aşağıya indi.

Saat 20.10 ölü sayısı arttı
20:10 Enerji Bakanı Taner Yıldız yaptığı çıklamada 1 işçinin daha çıkarıldığını belirtti. Soma'daki faciada ölü sayısı 283'e yükseldi. Yıldız hastanede tedavisi süren sadece 3 kişinin kaldığını aktardı, bu işçilerin hayati tehlikesinin bulunmadığını söyledi. Yıldız, bu gece yapılacak çalışmaların önemli olduğunu sözlerine ekledi.  

18:25
 Soma'da facianın yaşandığı madende süren yangın söndürüldü. Alınan bilgiye göre, maden içindeki karbonmonoksit gazı boşaltıldı ve ekipler içerideki işçilere ulaşmak madene girdi...
 
PERSONEL SAYISI DA ARTIRILDI
 
18:00 AFAD ise saat 18.00 itibarıyla yürütülen çalışmalara ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "234 araç ve 1.289 personel ile arama kurtarma ve psikososyal destek çalışmaları kesintisiz sürdürülmektedir" denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: Çalışmaların daha hızlı ilerleyebilmesi için arama kurtarma personeli sayısı 596'ya; psikososyal destek personeli ve tıbbi personelin toplam sayısı 599'dan 693'e çıkarıldı.
Öte yandan bölgedeki çalışmalara lojistik destek sağlamak amacıyla Sakarya Valiliği'nden 2 duş-wc ve yatakhane tırı, Afyon ve İzmir İl AFAD Müdürlüklerimizden 3 adet genel maksat çadırı, 1 adet 21 yataklı kamyon ve 6 kişilik mobil tuvalet, Türk Kızılay’ı 17 genel maksat çadırı, 400 battaniye, 4 jeneratör, 2 kompresör, 1 aydınlatma seti, 1 mobil mutfak, 250 çizme ve yelek, 2.750 kumanya ve 44.870 adet gıda malzemesi bölgeye ulaştırılmıştır. Et ve Balık Kurumu ve çeşitli özel firmalar da çalışmalara 5 soğuk hava tırı ile destek vermektedir. Ayrıca ülkemizde faaliyet gösteren GSM operatörleri sahada kesintisiz iletişim sağlanması amacıyla ekipleriyle birlikte 16 mobil baz istasyonu kurmuştur.
 
17:44 CNNTürk'ün haberine göre madenin en uç noktasında 13 işçinin olduğunun tespit edildiği belirtiliyor.
 
17:16 Facianın yaşandığı ocaktan hala duman çıkıyor. Dumanın anlamı içeride yangının sürdüğü. Ekipler yangın sonrası yeniden aşağıya inecek. Özellikle hedeflenen bir panel var. Çok sayıda işçinin o panelde olduğu düşünülüyor.
 
3-5 saat içinde asıl yangın noktasına ulaşmayı umduklarını da dile getiren Bakan Yıldız, ölü sayısı ile ilgili herhangi bir değişiklik olmadığını ifade etti.

Yaşanan kazayla ilgili ihmali olanların gözünün yaşına bakmayacaklarını söyleyen Yıldız, Ocakta bulunan işçi sayısı ile ilgili rakam vermek istemediğini çünkü bu bilginin spekülatif amaçlı kullanılabileceğini söyledi.

O GALERİYE BİR GİRİLİRSE... 

Devletin tüm imkanlarının seferber edildiği Soma'da maden ocağında mahsur kalan ve haber alınamayan tahmini 120 işçinin bulunduğu alana çok yaklaşıldı. Ancak yoğun duman ekiplere zorluk çıkarıyor. 
 
500 kişilik kurtarma ekibinin çalıştığı madende, zehirli duman sabaha karşı tahliye edilmişti.
 
Aslında mahsur olan işçilerin olduğu tahmin edilen bölüme çok yaklaşıldığı belirtiliyor... 
13:50 Cenaze aracı yetmedi, Cenazeler mezarlığa kamyonetlerle taşınıyor

13.04 Dünden bugüne 3 ayrı kapıdan içeriye girildi

Kapıların yerleri değiştirildi. Dün arama kurtarma için girilen kapıdan bugün duman tahliyesi yapılıyor.

Şu anda uzman ekipler arama kurtarma timleri hazır bekliyorlar. Yangın nedeniyle yoğun duman var. Dumanın tahliyesinin ardından öncelikle içeriye oksijen verilecek.

Saat 11.00'da dolaylarında bir kötü haber daha geldi.. Maden ocağında tekrar yangın çıktı. Kurtarma ekipleri çalışmalarına devam edemiyor. Karbonmonoksit gazının boşaltılması çalışmalarına da ara verildi.

Milliyet Gazetesi muhabiri Gökhan Karakaş, dün saat 22.00'dan beri aramaların yavaşlatıldığını, karbonmonoksit oranı arttığı için içeri temiz hava verilemediği için gece 02.00'da bütün ekiplerin madenden çıkarıldığını bildirdi. Tahliyenin ardından sabah saatlerinde aramalara hız verilemedi ve çalışmaların halen aksadığı belirtiliyor.

Bugün aileler Kırkağaç'taki soğuk hava deposundan yakınlarının cenazelerini teslim almaya devam ediyor. Soma ve Kırkağaç'ın bir çok mahallesinde cenazeler var ve yollarda uzun ceneza konvoylarına rastlanıyor. Bazı camilerden iki ya da üç cenazenin aynı anda kalktığı görülüyor. Soma belediye binasından sürekli cenaze anonsları yapılırken dost ve yakınlarına mezarlık bilgileri veriliyor.

ÇALIŞMALAR BAŞKA BİR KAPIDAN DEVAM EDİYOR

Manisa'nın Soma İlçesi'nde meydana gelen maden faciasının ardından kurtarma çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar, başka bir kapıdan sürdürülürken, polis ve jandarmanın ocak çevresindeki güvenlik önlemleri de devam ediyor.
Çalışmalar devam ederken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam maden ocağında incelemelerde bulundu.

BAKAN YILDIZ SON RAKAMI PAYLAŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki  maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 282'ye yükseldiğini bildirdi. 
 
Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, cenaze işlemleri tamamlanan 217 işçinin cenazelerinin de ailelerine teslim edildiğini söyledi. 
 
Hayatını kaybeden bütün işçilerin cesedinin ailelerine gün içerisinde  teslim etmeyi hedeflediklerini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: 
 
"Şu ana kadar ailelerinin metaneti son derece yapıcı bir rol oynadı.  Arama kurtarma çalışmalarına yeni kişiler katılmak istiyor. Arama ve kurtara ekibimiz yeterli. Bu talepler tam tersi çalışmaları kolaylaştırmak yerine  zorlaştırıyor." 
 
HAVANIN YÖNÜ DEĞİŞTİRİLDİ
 
Maden içerisinde 2 bloğa henüz ulaşılamadığını ifade eden Yıldız,  "Bugün itibarıyla daha dikkatli olmamız gerekiyor, buradaki yoğunluğun bir gösteriye dönüşmemesi gerekiyor. Biz bütün işçi kardeşlerimizi çıkaralım, ondan  sonra kim ne yapmak isterse daha rahat bir şekilde yapacaktır" dedi. 
 
Maden içerisinde hava yönünün değiştirilme çalışmaları nedeniyle arama  ve kurtarma çalışmalarına ara verilmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan  Yıldız, "Arama çalışmalarına son verilmedi sadece havanın yönü değiştirildi. Bu  teknik bir konu. Bu detaylara girmemiz söz konusu değil. Ama havanın yönü  değiştirilmesiyle 8 işçi kardeşimize daha ulaşıldı. Dün gece yapılan çalışmalarla  282 işçi kardeşimize ulaşılmış oldu" diye konuştu. 
 
Bakan Yıldız, faciayla ilgili olan biteni kamuoyu ile şeffaf bir  şekilde paylaşmaya çalıştıklarını kaydederek, "Ulaşılamayan 2 noktada işçi kardeşlerimizin olduğuna inanıyoruz. Tetkiklerimiz doğru çıktı" ifadelerini  kullandı. 
 
Taner Yıldız, bir gazetecinin sorusu üzerine son 12 saatte madenden  canlı çıkarılan işçinin bulunmadığını sözlerine ekledi. 
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da şu anda hastanelerde 27 yatan  hastanın bulunduğunu, durumu iyi olanların ise gün içerisinde yapılacak kontrollerin ardından taburcu edilebileceğini belirtti. 
 
Bakanlar Taner Yıldız, Mehmet Müezzinoğlu ve Ayşenur İslam daha sonra  maden ocağı çevresinde incelemelerde bulundu. 
 
MADENİ SU BASTI
 
Bir tekniker, madenin içindeki durumu şöyle anlattı, "Elektriklerin kesilmesi ile birlikte yerin altından çıkan su da tahliye edilemediği için şu anda madenin içini su basmış durumda. Normalde elektrik kesildiği zaman tulumbaların başında biri olur. O da olmadığı için su her yeri kapladı.
banner5

Yorum Gönder

@name x