Rize'de HES için kesilen ağaçlar protesto edildi!
banner40

banner39

Rize'de HES için kesilen ağaçlar protesto edildi!

17 Nisan 2014 Perşembe 16:27

İkizdere ilçesinin Şimşirli köyünde toplanan bir grup, köyde yapılması planlananhidroelektrik santralini (HES) nedeniyle ağaç kesilmesini protesto etti.

Rize'de HES için kesilen ağaçlar protesto edildi!
İlçenin Şimşirli köyünde özel bir firmanın yapacağı HES'e karşı çıkan köylüler ve kendilerine destek veren grup, köyde bir araya gelerek Rize-Erzurum kara yolu kenarındaki HES şantiyesi yakınına kadar yaklaşık 500 metre yürüdü.

Gruptaki bazı kadınlar, ormanda ağaç motoruyla çalışan iki işçiye tepki gösterdi. Grubun geldiğini gören bu kişiler, motorlarını alarak uzaklaştı. 

Derelerin Kardeşliği Platformu İkizdere Sözcüsü İsmet Ekşi, burada grup adına yaptığı konuşmada, köylerini koruma kararlılığında olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Yüklenici firma kimseyi muhatap almadan çalışmalarını yürütüyor. Ormanlar resmen katlediliyor. Sayın Başbakanımızın Rize ziyaretinde, 10 megavatın altındaki HES projelerinin iptal edileceğini söylemesine rağmen çalışmalarını yürütüyor. Başbakanımızın memleketinde sözü mü dinlenmiyor diye düşünüyoruz. Burada esas amaç HES yapmak değil, ilgili firmalar dünya bankalarından çektikleri kredileri kullanıyor. Kredileri kullanırken bizim ormanlarımızı, yaşam alanlarımızı katlediyor. Onlar da köy değirmenini bile çevirmeyen bu derede HES yapılmayacağını biliyor. Başbakanımızdan bir an önce bu işe 'dur' demesini istiyoruz."

Ekşi, 1960 ve 1990 yıllarında yapılan iki çalışma ile İkizdere üzerinde birden fazla HES projesinin yapılamayacağının bilimsel olarak tespit edildiğini, İkizdere üzerinde yapılan en büyük HES projesi olan Cevizli santralinin su azlığı nedeniyle çalışamayacak duruma geldiğini savundu.

Kimsenin enerjiye karşı olmadığını ifade eden Ekşi, tek dertlerinin bilimsel olmayan bu çalışmaların bir an önce durdurulması olduğunu söyledi.

Bu sırada HES yapılan alandaki köprü üzerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafının asıldığını gören Osman Altıntaş, olaya tepki göstererek, "Benim Başbakanımın fotoğrafını kullanıyorlar. Başbakanımız 10 megavattan aşağı olanların iptal olacağını söylemiştir. Bunu alet ediyorlar. Ben fotoğrafını indirip evime götüreceğim. Fotoğrafını buraya asarak ne demek istiyor bu adamlar" ifadelerini kullandı.

Altıntaş, Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafını asılı olduğu yerden aldıktan sonra katlayarak cebine koydu. Altıntaş, fotoğrafı evinde baş köşeye asacağını söyledi.

Köylüler daha sonra el ele tutuşarak iş makinesini çembere aldı. Bir süre sonra alkışlarla eylemlerini bitiren vatandaşlar, olaysız dağıldı.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x