Pisa Kulesi'ni andıran binada korkusuzca yaşıyorlar
banner40

banner39

Pisa Kulesi'ni andıran binada korkusuzca yaşıyorlar

17 Nisan 2014 Perşembe 13:58

Türkiye'nin kömür ihtiyacının büyük bölümünün karşılandığı Zonguldak'taki madencilik faaliyetlerinden kaynaklanan çöküntü nedeniyle 32 yıl önce yana eğilen 3 katlı bina, İtalya'daki Pisa Kulesi'ni andırıyor

Pisa Kulesi'ni andıran binada korkusuzca yaşıyorlar
Foto galeriye git Zonguldak'taOntemmuz Mahallesi'ndeki eğik bina görenlerin ilgisini çekiyor.3 katlı bina1982'de zeminin çökmesi sonucu bina eğildi. Teknik ekiplerinin "oturulur raporu" vermesi üzerine bazı aileler eğilen odaları  kendilerince care bularak tabanlarını beton dökerek düzleştirdi.

YIKILMASI MÜMKÜN DEĞİL

3 katlı binayı 1978'de yaptıklarını belirteren bina sahiplerinden Kazım Altuntaş, evin 1982'de yan yatmaya başladığını söyledi. 

O dönemde bazı kiracılarını korktuğunu ifade eden Altuntaş, "Binanın yan yatmasının ardından teknik ekipler incelemede bulundu. Bina komple yan yattığı için yıkılıp kirişlerinden ayrılacağı sanıldı ama yapılan incelemelerde böyle şüphe duyulmadı. İncelemenin ardından bazı vatandaşlar, evlerde oturmaya başladı. Kiracılar ve akrabalarımız binada oturuyor. Binanın şu anda yıkılması mümkün değil. Binanın altında maden ocağının yanı sıra su birikintisi var. Ocak ve su birikintisinden etkilenmiş" diye konuştu.

BİNADA 5 AİLE YAŞIYOR

Binanın altından geçen Çaydamar Maden Ocağı'nda 1981-1982 yıllarında dinamit atıldığını belirten Altuntaş, "Dinamit atıldığında evlerimizin lambaları düşerdi ve bize deprem olurmuş gibi gelirdi. Zonguldak'ta bizimki gibi yan yatan binalar var. Büyük ve yan yatmış bir bina olunca vatandaşların ilgisini çekiyor. Bana 'burada oturan var mı' diye soruyorlar. Ben de 'gidip bakın, 5-6 aile oturuyor' diyorum. Evlerde oturanlar meyilleri beton dökerek düzeltti. Ocakları kapanınca yan yatma olayı bitti" şeklinde konuştu.

Kömür madenciliğinden kaynaklanan zemin hareketlerinin yol açtığı çökme, eğim ve eğrilik, ocakların yerleşim alanlarıyla iç içe geçmesi nedeniyle enerji nakil hatları, altyapı tesisleri, karayolu, liman ve köprü gibi yapılarda da da zarara yol açabiliyor.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x