Osmanlıca dediğin, senin Türkçen
banner40

banner39

Osmanlıca dediğin, senin Türkçen

21 Aralık 2014 Pazar 09:47

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, "Osmanlıca diye bir dil yok. Osmanlıca dediğin, senin Türkçen. Arap alfabesiyle yazılmış Türkçe. Yani alfabe değişmeseydi şimdi Osmanlıca-Türkçe diye bir ayrım olur muydu?" dedi.

Osmanlıca dediğin, senin Türkçen
Birlik Vakfı Yerel Yönetimler Kulübü'nce düzenlenen "Bizimki Türkçe Sevdası" başlıklı konferansta konuşan Erdem, toplumlar için dilin önemine işaret ederek, Türkçe'nin de Türkiye'nin geleceği için çok önemli olduğunu söyledi.

Türkçe'ye çok sayıda yabancı dilden sözcüklerin girdiğine dikkati çeken Erdem, toplumda da bu yabancı sözcüklerin kullanımının yaygın olduğunu kaydetti.

Erdem, yabancı kökenli sözcüklerin tercih edilmesinin yanlış olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu sözcüğe ihtiyacın varsa alırsın onu, yerine Türkçe bir kelime kullanırsın. Bu konuda bakıyorsunuz Osmanlıca'ya ciddi bir muhalefet edildi. 'İşte dili böyle yaptılar, şöyle yaptılar...' Ama Osmanlı böyle yapmadı. Bakın 'station' sözcüğünü alıp ne yaptı? İstasyon yaptı. İtalyan'ın 'skala'sını almış, iskele yapmış. İskele benim artık. Yine aynı şey olabilir. Türkçe kendini koruyabilen bir dil. Ama o kendini koruyan özellikleri saldırı altında. Türkçe söylendiği gibi yazılıp, söylendiği gibi okunur. Ama son zamanlarda böyle mi? Kesinlikle değil. İngilizce yazıp İngilizce okuyoruz, adına da Türkçe diyoruz."

Niye Dedem Korkut gibi konuşmayayım?

Okuduğu bir romandaki "hanım" sözcüğünü, roman bittikten sonra anlayabildiğini anlatan Erdem, "Bunlar önemli şeyler. Bakın dili tüketirsek kendimizi tüketiriz. Herkesin değeri dili kadardır. Bunun mücadelesini çok verdik. Çoğu kişi yabancı dil öğrenirken Türkçe diye bir dil olduğunu öğreniyor. Çünkü biz sözlüğe bakmıyoruz ve onu okumuyoruz. Niye biz şimdi 200 kelimeyle konuşuyoruz? Sözlüğe baksak 200 kelimeyle konuşur muyuz? Niye ben Dedem Korkut gibi konuşmayayım ve onu anlamayayım? Niye şimdi herkes Batı'ya hayran? Çünkü dünümüzden kimsenin haberi yok" diye konuştu.

Erdem, birtakım güzel hizmetler yaptıklarını dile getirerek, bunlardan bir tanesinin de Kağıthane'de Osmanlı Arşivi'nin yapılması olduğunu söyledi. Buranın aynı zamanda bir müze olduğunu vurgulayan Erdem, Osmanlı arşivlerinin herkesin mutlaka gitmesi gereken bir yer olduğunu ifade etti.

"F" klavye

Ekrem Erdem, Türkçe'nin kullanılmasını özendirici çalışmalar yaptıklarını belirterek, verdikleri mücadeleler sonucunda "F" klavyeyi kullandırmaya başladıklarını söyledi.

"F" klavyeyle kullanıcıların daha hızlı yazdıklarını dile getiren Erdem, bunun sağlık açısından ve beyin gelişimi için de önemli olduğunu kaydetti.

Yakında klavyenin üzerindeki tuşları da Türkçeleştireceklerini aktaran Erdem, bu tuşların anlamını bilmeyenlerin bilgisayarları verimli kullanamadıklarını belirtti.

Osmanlıca konusundaki tartışmalar

Osmanlıca konusundaki tartışmalara da dikkati çeken Erdem, şöyle konuştu:

"Osmanlıca diye bir dil yok. Osmanlıca dediğin, senin Türkçen. Arap alfabesiyle yazılmış Türkçe. Yani alfabe değişmeseydi şimdi Osmanlıca-Türkçe diye bir ayrım olur muydu? Bakın şimdi Yunus Emre'nin bir Latin alfabesiyle bir de Arap alfabesiyle yazılmış aynı eserine. Yani Arap alfabesiyle yazılmış diye biz ona Türkçe demeyecek miyiz? Tarihimiz o alfabede gizli, arşivlerimiz de. Yeni nesile bu imkanı verdiğimizde, edebiyatımız da tarihimiz de kültürümüz de... Yani Osmanlı arşivinden bahsediyoruz. Bunu kim güncelleyecek? Kaldı ki sosyal bilimler lisesinde zaten Osmanlı Türkçesi var. İmam hatip okullarına mecbur ediliyor. Diğerlerinde tercih edilebiliyor."
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x