Ordu'da, "Fındıkta Aflatoksin ve Külleme" paneli
banner40

banner39

Ordu'da, "Fındıkta Aflatoksin ve Külleme" paneli

04 Ağustos 2015 Salı 15:40

Ordu'da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ordu Üniversitesi (ODÜ) ve Fındık Araştırma Enstitüsünce "Fındıkta Aflatoksin ve Külleme" konulu panel düzenlendi.

Ordu'da, "Fındıkta Aflatoksin ve Külleme" paneli
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonu’ndaki panele, ODÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçe Mazı, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Arzu Sezer, İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, Perşembe Ziraat Odası ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan ile teknik personel ve üreticiler katıldı.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, açılış konuşmasında, Ordu’da geçim kaynağının fındık olduğunu belirterek, "Fındık varsa, bolsa ve iyi para ediyorsa herkes mutlu. Fındık yoksa ve para etmiyorsa herkes kötü durumda oluyor ve bu da ekonomiye yansıyor. Fındık stratejik bir ürün ve dünyada söz sahibi olmamız gereken ürün” dedi.

Mahsulü alınan fındığı daha verimli hale getirerek kaliteli üretim yapılması gerektiğine vurgu yapan Balkanlıoğlu, "Fındığı zararlılardan, hastalıklardan korumak için mücadele yolları var. İlaçlama konusuna çok dikkat etmeli, bilinçli ilaçlama yapmalıyız. Ürünün piyasaya kaliteli sunulması çok büyük önem arz ediyor" diye konuştu.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ise Ordu'da 120 bini aşkın kayıtlı üreticinin en önemli geçim kaynağının fındık olduğuna dikkati çekti.

Yapılan çalışmalardaki amaçlarının verim ve kaliteyi artırmak olduğunu belirten Yılmaz,  "Verim ve kaliteyi artırmak için yapmamız gerekenleri biliyoruz. Ancak bunların bir kısmı kısa ve orta vadede. Bir kısmı da uzun vadede çözüme kavuşturulacak sorunlardır" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, fındıkta gübreleme ve budama kaynaklı verim kaybının önüne geçmek amacıyla önemli projeler başlattıklarını anlattı.

Konuşmaların ardından ODÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali İslam başkanlığındaki panel gerçekleştirildi.

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x