Muhtar adaylığına 'kriter' gelsin
banner40

banner39

Muhtar adaylığına 'kriter' gelsin

10 Nisan 2014 Perşembe 11:58

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, "Maalesef muhtarlık seçimlerinde aday kriteri yok, 2972 sayılı kanunda 6 ay aynı mahallede oturmak, Türk vatandaşı ve okur yazar olmak muhtarlık için yeterli kriterler olarak sayılmakta" dedi.

Muhtar adaylığına 'kriter' gelsin
Seçimlerdeki yarışın demokrasi içerisinde yapılması gerektiğini belirterek, son muhtarlık seçimlerinde yaşanan olayların kendilerini üzdüğünü vurguladı.
Söz konusu süreçte yaşanan kavgaların özellikle akrabalar arasında çıktığına işaret eden Akdeniz, şöyle konuştu:

"Biz seçimler öncesi aday arkadaşların hepsini hoşgörüye davet ettik. Sonuçta bu bir bayrak yarışıdır ve bu bayrak yarışı içerisinde seçimlere giren arkadaşların hepsi mahallelerine hizmet için yarıştı ancak seçimlerin ardından Türkiye genelinde muhtarlık seçimiyle ilgili çıkan olaylarda 15 kişinin öldüğü, 147 kişinin yaralandığı vakalar yaşandı. Bunlar çok çok üzücü. Demokrasinin genel anlamda böyle olmaması gerekiyor. Biz insanlara hizmet için bu görevlere talip oluyoruz."

MUHTARLIK SEÇİMLERİNDE ADAY KRİTERİ YOK 

Akdeniz, Türkiye'de bir kişinin muhtar olabilmesi için bazı hükümler olduğunu ancak bunların yeterli olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Maalesef muhtarlık seçimlerinde aday kriteri yok, 2972 sayılı kanunda 6 ay aynı mahallede oturmak, Türk vatandaşı ve okur yazar olmak muhtarlık için yeterli kriterler olarak sayılmakta. Dolayısıyla adaylık usulü getirilmemesi noktasında muhtar adayları arasında yaşanan bu olaylar geçmişe göre daha da çoğaldı. Bu olaylarda, geçtiğimiz yıl muhtarların özlük haklarında yapılan iyileştirmenin de etkili olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Türkiye genelinde 160 bin aday yarıştı. Bu rakam tüm zamanların en yüksek rakamı." 

SADECE OKUR YAZAR OLMAK YETMEMELİ 

Muhtar seçilebilmenin gerektirdiği hükümlülükler arasında yer alan okur yazar olmanın tek başına bugünün Türkiyesine uyarlanamayacağını dile getiren Akdeniz, "Burada mutlaka bir mezuniyet şartı koyulması gerekiyor" dedi.

İlk etapta söz konusu mezuniyet belgesinin ilköğretim olabileceğini anlatan Akdeniz, "Biz önümüzdeki seçimlerde mutlaka bir adaylık usulü getirilmesi konusunda Yüksek Seçim Kurulu ile görüşmelerde bulunacağız. Zaten geçen dönem için de bunun değiştirilmesini istemiştik. Böyle bir çalışmamız var" ifadelerini kullandı.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x