Melen Projesi, raftingi olumsuz etkileyecek
banner40

banner39

Melen Projesi, raftingi olumsuz etkileyecek

21 Mart 2014 Cuma 13:26

İstanbul'un su ihtiyacının karşılanması amacıyla birkaç yıl önce başlanan proje kapsamında Türkiye'nin önemli rafting merkezlerinden Dokuzdeğirmen köyü su altında kalacak

Melen Projesi, raftingi olumsuz etkileyecek
Havzasının yüzde 80'i Düzce sınırlarında kalan Melen Çayı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen, "cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi" olarak nitelendirilen projeyle metropol kent İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak.
Proje kapsamında Cumayeri ilçesine bağlı Dokuzdeğirmen köyündeki rafting tesisleri kapanacak.

Rafting il temsilcisi Şerif Ali Karanfil, AA muhabirine, İstanbul'un su ihtiyacının karşılanması amacıyla Melen Çayı üzerinde kurulması planlanan barajın Dokuzdeğirmen köyündeki rafting alanını da içine aldığını söyledi.

Kendilerinin bugüne kadar bölgede rafting yaptıklarını dile getiren Karanfil, "Şu anda raftingde start aldığımız noktadayız. 13 kilometre aşağıya kadar yani barajın su tutma noktasına kadar rafting parkurumuz mevcut.  Şu anda bulunduğumuz nokta, barajın nihai su tutma noktasıdır. Yani parkurumuzun tamamı baraj içinde kalmış olacak" ifadesini kullandı.

DSİ'DEN RAFTINGÇİLER OLARAK BEKLENTİMİZ VAR 

2005 yılında başladıkları rafting macerasıyla bölgelerindeki ekonomik ve sosyo-kültürel değişimleri canlı yaşadıklarını belirten Karanfil, şöyle konuştu:

"Raftingle bölgedeki suç oranları ciddi derecede düştü. Bu, bizi müsterih kılan hadiselerden bir tanesi. Direkt yahut dolaylı olarak bu işten 300 kişi ekmek yiyor. 8 ticari firmamız var. Raftingin bölgeye getirdiği sosyal, ekonomik ve kültürel katkıların elimizden gideceği endişesi bizi ürpertiyor. Bu, bir çekincemiz. Yapılan yatırımların heder olması, insanların hafta sonlarını geçirebilecekleri eğlencenin, turistik ve sportif faaliyetin ellerinden gidecek olması, üzüntümüzün kaynağı. Bununla ilgili İSKİ'den, bayındırlıktan, DSİ'den raftingçiler olarak beklentimiz var.

Nehrin yukarısına doğru 7-8 kilometrelik alana suni parkur yaparak, rafting birikiminin hala değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Bu anlamda da kamu kaynaklarını kullanmak istiyoruz."

Karanfil, bölgede yapılacak suni rafting parkurunun yılda 100 bin kişinin rafying yaptığı Antalya'daki Köprülü Kanyon'u 3-4 yıl içinde yakalayıp geçebilecek potansiyele sahip olduğunu dile getirerek, turist sayısının böylelikle 3-4 kat artacağını vurguladı.

Yayla, deniz turizmi, ATV turları, orman içi bulgalov evleri ve diğer etkileşimlerle hesap edildiğinde Düzce için raftingin kaçırılmaması gereken değer olduğunu sözlerine ekledi.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x