Madenciye "torba kanun"la kazanılan haklar anlatılıyor
banner40

banner39

Madenciye "torba kanun"la kazanılan haklar anlatılıyor

16 Eylül 2014 Salı 18:34

Genel Maden İşçileri Sendikası'nca (GMİS), 6552 sayılı "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun"un getirdiği yeni haklar konusunda madenciler bilgilendiriliyor.

Madenciye "torba kanun"la kazanılan haklar anlatılıyor
Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek yasa hakkında bilgiler veren GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, yasayla taş kömürü ve linyit maden ocaklarında çalışan işçilerin en az iki asgari ücret tutarında maaş alacaklarını söyledi.
Madencinin 2008'de elinden alınan hakların bir bölümünün "torba kanun"la geri kazanıldığını anlatan Alabaş, "Yasayla emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürüldü, fiili hizmet süreleriyle birlikte madenciler 43 yaşında emekliliği hak edebilecek. Kurumdaki maaşları düşük madencilerinin yevmiyesine de zam gelecek" dedi.

Alabaş, "torba kanun"da Soma'daki maden şehitlerinin yakınlarına tanınan "Kamuda bir yakınlarının işe yerleştirilmesi" hakkının kentteki benzer madenci ailelerine tanınmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 166 yıllık üretim kültürü ve 5 bin şehidi olan Zonguldak için bu maddenin uygulanmaması bölge insanı olarak bizleri derinden yaralamıştır. Zonguldak maden şehitleri yakınlarının da bundan yararlanması için mücadelemiz devam edecek. Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olan bu maddenin getirdiği hakların tüm maden şehitlerinin ailelerine de sağlanmasını istiyoruz."

Konuşmanın ardından Alabaş, maden işçilerinin sorularını yanıtladı.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x