Kuraklık, tarıma büyük sekte vuracak
banner40

banner39

Kuraklık, tarıma büyük sekte vuracak

23 Şubat 2014 Pazar 13:31

İnsanlar özellikle içecek suyu önemsiyorlar fakat olaya doğa açısından baktığımızda bir bütündür. Su yok ise beraberinde ne tarımsal ürün ne de bitkinin yetişebileceği ortam söz konusu değildir

Kuraklık, tarıma büyük sekte vuracak
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Dügel, insanların içecekleri suyu önemsediklerini belirterek, doğada su yoksa beraberinde ne tarımsal ürün ne de bitkinin yetişebileceği ortamın söz konusu olabileceğini söyledi.
Dügel, AA muhabirine, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların havzalardaki su oranını düşürdüğünü, özellikle ülkenin batı kesimlerinde kış mevsiminin kurak geçtiğini anlattı.

Doğu bölgelerinde belirli oranda kar yağışı görüldüğünü ancak batıda yağıştaki azalmanın gözle görülür olduğunu kaydederek, "İnsanlar özellikle içecek suyu önemsiyorlar fakat olaya doğa açısından baktığımızda bir bütündür. Su yoksa beraberinde ne tarımsal ürün ne de bitkinin yetişebileceği ortam söz konusu değildir. Dolayısıyla su ekosisteminin önemi insanlar için çok büyük" dedi.

- "Kuraklığı sadece içecek su olarak algılamamalı"

Suyun atmosferdeki bulutlardan inen yağmur ya da kar şeklinde olduğunu, fabrikasyon ürünü olmadığını aktaran Dügel, su kaynaklarının düzenli yenilenmesi gerektiğini aksi halde eksikliğinin kötü sonuçlar doğurabileceğine işaret etti.

Diğer canlıların da kuraklıktan olumsuz etkilendiğine işaret eden Dügel, şunları dile getirdi:

"Özellikle bahsetmek istediğim konu, doğal alanlardaki su sistemine bağlı olarak canlıların da etkilenmesi. Ona bağlı olarak da tarımsal alanların, özellikle bizi ayakta tutan tarımsal üretimin düşüşte olması. Sulu tarım yapılan yere suyun daha az gitmesi ya da hiç olmaması kaliteyi, hasadı da düşürecektir. Bazı bitkiler kar altında kalmadığı takdirde verimlerinde ve kalitelerinde düşüş olur. Türkiye'de en çok yetişen hububat türü kış buğdayının kar altında ve belli süre soğuk ortamda kalması gerekiyor. Bu şekilde olmadığı zaman, hem tarımsal alanlarda verim düşüklükleri olur hem de doğal ortamlarda yeterince bitkisel gelişim olmaz. Dolayısıyla ekosistemde sorun ortaya çıkabilir. Belki seneye daha fazla yağış olacak ama gerçekten bu sene kar yağışının özellikle de ülkemizin orta ve batı kesimlerinde azaldığını herkes gözlemleyebiliyor.

Geçen seneye nazaran çok az yağış var. Bunun etkileri, tarımsal üretimin mahsulünün alınacağı sonbaharda tam ortaya çıkacak."

- "Tarımsal ürünlerde düşüş olacağı garanti" 

Dügel, kuraklıktan dolayı ürün kaybı yaşanacağını fakat miktarı konusunda tahminde bulunmanın çok zor olduğunu aktardı.

Özellikle hububat tarımında azalma olabileceğine dikkati çeken Dügel, "Kışlık buğday üretiminin azalacağı kesin gibi görülüyor. Diğer taraftan, sıcakların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle bazı meyve ağaçları erken çiçek açtı. Meyve ağaçlarının erken çiçek açması verimi düşürecektir. Belki de arkasından gelecek soğuk hava daha fazla meyve kaybına neden olabilir. 'Çok fazla sıcak' demek, 'susuzluk' demek. Dolayısıyla da hem meyve verimi azaltacaktır hem de bu dönemde diğer parazit ve bakterilerin üremesi artabilir. Dolayısıyla sağlıksız meyveler elde edeceğiz" ifadesini kullandı.
banner5

Yorum Gönder

@name x