Kömürü Bulan Uzun Mehmet Törenle Anıldı
banner40

banner39

Kömürü Bulan Uzun Mehmet Törenle Anıldı

08 Kasım 2013 Cuma 13:24

Zonguldak'ın Kdz. Ereğli ilçesinde 8 Kasım 1829'da taş kömürünü bulan ilk kişi olduğuna inanılan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 184'üncü yılında törenle anıldı.

Kömürü Bulan Uzun Mehmet Törenle Anıldı
Kestaneci Mahallesi'nde düzenlenen törene Karadeniz Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay başta olmak üzere ilçe protokolü, Genel Maden İşçileri Sendikası yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. Türkiye Taş Kömürü Kurumu ve Genel Maden İşçileri sendikası tarafından düzenlenen törende ilk olarak anıta çelenk sunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. 
Törende konuşan Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Taş Kömürü İşletme Müessese Teknik Müdür Yardımcısı Fazlı Uncu, "Demir çelik sanayindeki önemli gelişmelere rağmen dünya demir çelik üretiminin yüzde 70'i taş kömürüyle üretilmektedir. Demir çelik sektörü için taş kömürü vazgeçilmezdir. Yine dünyada üretilen elektriğin yüzde 41'i kömürden elde edilmektedir. Bu oran doğalgazda yüzde 21, hidroelektrikte yüzde 16'dır. Isıtılarak kok kömürüne dönüştürülen ve bir çok yan ürün üretilen taş kömürü yakın gelecekte petrolden sonra en önemli enerji kaynağı olacaktır." dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Sekreteri Recai Cingöz ise "TTK'da üretimin artırılması için önerilerimizi anlatıyoruz. Ülkemizin yıllık üretimi 25 milyon tonlara ulaşmışken, bu gün ülkedeki kamu ve özel sektör işletmelerinde 3 milyona ulaşamaması çok acıdır. Böylesi sıkıntılı bir dönemde taş kömürü için 5 milyar doları dışarıya vermekten vazgeçmeliyiz. TTK'nın işçi açıkları en kısa sürede giderilmeli, genel müdürlüğün talepleri dahilinde en kısa sürede kuruma işçi alınmalıdır." şeklinde konuştu. 

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 184 yıl önce kömürü bulan Uzun Mehmet'i anma törenlerinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan ve GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ın törene katılmadıkları için ahde vefasız yaptıklarını kaydetti. Halil Posbıyık, projesi hazır olan Uzunmehmet Müzesi'nin de bir an önce yapılması için İnan ve Alabaş'ı birlikte hareket etmeye çağırdı. 

Törende öğrenciler tarafından kömür madeninde çalışan işçileri konu alan kısa tiyatro gösterisi sunumu yapıldı. Sunumda TTK'da çalışan işçilerin grizu patlaması sonrasında hayatlarını kaybetmesi anlatıldı. Tören, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan resim şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesinin ardından sona erdi.
banner5

Yorum Gönder

@name x