Kalbinden sonra karaciğerini verdi
banner40

banner39

Kalbinden sonra karaciğerini verdi

20 Mayıs 2014 Salı 13:23

Artvin'in Ardanuç ilçesinde 4 yıldır çeşitli hastalıklarla mücadele eden ve son olarak karaciğer yetmezliği yaşayan Nihat Bilek, eşi Eylem Bilek'in karaciğerinin bir bölümünü bağışlamasıyla adeta yeniden hayata tutundu

Kalbinden sonra karaciğerini verdi
Geçirdiği çeşitli hastalıklar nedeniyle çalışamaz hale gelen ve son olarak karaciğer yetmezliği yaşayan koca, eşinin karaciğerinin bir bölümünü kendisine bağışlamasıyla adeta yeniden hayata tutundu.
Ardanuç ilçesinde yaşayan ve biri kız olmak üzere iki çocuğu bulunan Eylem ve Nihat Bilek çifti, geçimlerini hayvancılıkla sağlıyor. 4 yıl önce geçirdiği deri şarbonu hastalığının ardından ciddi sağlık sorunlar yaşamaya başlayan Nihat Bilek, üç ay süren kullandığı antibiyotik tedavisinin ardından böbreğinde küçülme olduğunu öğrendi. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 2 ay tedavi gören Bilek'in, karaciğerinde de bir rahatsızlık olduğu tespit edildi. İlaç tedavisiyle sağlığına kavuşacağı günü bekleyen Bilek, bu sefer de bir hayvan hastalığı olmasına rağmen insanlarda da görülebilen ve bulaşıcı olan brusellaya yakalandı.

Brusella tedavisi için İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 15 gün tedavi gören ve sağlığına kavuşan Bilek, kontrol amaçlı olarak gittiği KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde karaciğer yetmezliği yaşadığını öğrenmesi zor günlerin habercisi oldu.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesinde muayene edilmesinin ardından "karaciğer nakli olmalısın" yanıtını alan Bilek, doku uyumu sağlayabileceği kişilerden karaciğer nakli için beklemeye başladı.

Yaşadığı rahatsızlıklar süresince sürekli eşinin yanında olan Eylem Bilek, bir umut dahi olsa kendi karaciğerini uygun olması halinde kocasına vermek istediğini doktorlara söyledi. Doktorların tetkikleri yapmasının ardından doku uyumunun sağlandığı haberi, çifte adeta yeni bir hayatın kapılarını araladı.

21 saat süren zorlu operasyon

Karaciğer uyumunun ardından gerçekleştirilen nakil operasyonu yaklaşık 21 saat sürdü. Çiftin aynı anda ameliyata girmesine rağmen Eylem Bilek'ten karaciğerinin alınması 5, eşine nakil edilmesi ise yaklaşık 16 saat sürdü.

Başarılı geçen ameliyattan sonra kısa süre yoğun bakımda tedavi gören çift daha sonra Ardanuç ilçesine döndü.

"Yaşamak çok güzel"

Nihat Bilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin gösterdiği fedakarlığı asla unutamayacağını anlatarak, "Allah kimseyi sağlığından etmesin. Eşim ile çok zor günler geçirdik. Yaşamak çok güzel. İnsan yaşamanın kıymetini hasta olunca anlıyor. Eşim beni hayata döndürdü, Allah onu yanımdan eksik etmesin. Belki uygun bir karaciğer olmasaydı bugün hayatta olmayacaktım. Önce kalplerimiz birleşti, şimdi karaciğerlerimiz" diye konuştu.

"Bütün organlarımı bağışlarım"

Eşinin sağlığına kavuşmasında büyük bir pay sahibi olan Eylem Bilek ise "Bugün başka bir sıkıntı yaşasa bütün organlarımı bağışlarım. O benim hayat arkadaşım ve evlenirken bir söz verdik. Zor gününde eşimin yanında oldum bundan sonra da olmaya devam edeceğim. O evimizin direği ve çocuklarımın babası. Yeter ki o yaşasın ben bütün organlarımı ona feda etmeye hazırım. Hastalık süresince çok sıkıntılar çektik ama bu bizim sevgimizi azaltmadı. Tam aksine birbirimize daha sıkı bağlandık ve sahip çıktık" dedi.

Organ bulmanın zorlu bir süreç olduğunu vurgulayan Bilek, "Ölmem halinde organlarımın tamamını bağışlıyorum. Çünkü buna bizzat şahitlik ettik ve çok zor bir dönem olduğunu gördük. Bundan sonra tek dileğimiz kimseye muhtaç olmadan geçimimizi sağlamak. Hastalıklar nedeniyle mağdur duruma düştük ama inanıyorum ki bu da düzelecek" ifadelerini kullandı.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x