HES’e iptal kararı çıktı
banner40

banner39

HES’e iptal kararı çıktı

02 Eylül 2014 Salı 18:02

HES projesi, mahkeme tarafından hukuksal altyapı oluşturulmadığı için yürütmeyi durdurma kararının ardından iptal edildi.

HES’e iptal kararı çıktı
Rize’de 9 ilçe ve 26 köyün içme suyu ihtiyacının karşılandığı su tesisleri bünyesinde yapılmak istenen HES projesi, mahkeme tarafından hukuksal altyapı oluşturulmadığı için yürütmeyi durdurma kararının ardından iptal edildi.

Rize’nin Küçükçayır Köyü’nde bulunan ‘Andon İçme Suyu Tesisi’ bünyesinde Rize Belediyesi ile İl Özel İdaresi arasında yapılan bir protokol ile inşasına başlanılan HES projesi, Rize İdare Mahkemesi’ne köy sakinlerinden Kazım Delal, Yusuf Esir’in açtıkları iptal davası üzerine mahkeme tesis içerisinde bir HES yapılabilmesi için gerekli yasal alt yapı oluşturulmadığı için çalışma hakkında iptal kararı verdi.
Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: “HES’lere karşı bu güne kadar 130′a yakın dava açıldı. 110′un üzerindeki HES için açılan bu davalarda 122 ‘yürütmeyi durdurma’ ve ‘iptal’ kararı verildi.

Diğer davalarda olduğu gibi burada da yargı, devletin resmi kurumlarının açıkça hukuka, yasalara, yönetmeliklere ve uluslararası anlaşmalara aykırı davrandığını ortaya koydu. Bu davanın en ilginç yönü ise yaklaşık 350 bin nüfusun içme suyunun sağlandığı içme suyu tesislerinin içerisinde böyle bir projenin geliştirilmesi. Yani suyu önce bu tesislerden geçirip, enerji üretilecek ve sonrasında arıtma tesislerine verilip, isale hattına aktarılacak.

Bu projenin devamında ise Paşaçukur mevkiinde, hiçbir izin veya kullanım hakkı alınmaksızın böyle bir tesis yapılmış ve bitirilmiş.

Burada ise su tribünlerden geçirildikten sonra direk isale hattına veriliyor! Ortada böylesine ilginç bir durum var ve daha da ilginci yaklaşık 2 yıldır bu çalışma için herhangi bir yazışma, ÇED Raporu veya başvuru dahi yapılmamış.

DEKAP olarak bundan sonra da HES’lere ve benzeri yıkım projelerine karşı yurdun her yanında mücadele eden köylülerimizin yanında olmaya devam edeceğiz”
Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren köy sakinlerinden Kazım Delal ise, “Bıktık artık. Yeter. Çeksinler ellerini vadilerimizden, köylerimizden, sularımızdan. Bıçak kemiği de deliyor, canımız yanıyor. Derelerimizde su yok, verecek bir Yudum suyumuz yok! Anlasınlar artık. Bu nasıl kanun nizamdır ki devletin kendi kurumları buna karşı işlem yapıyor? Mahkeme durduruyor, iptal ediyor ama bunlar durmuyor. Bundan sonra bizim de uygulayacağımız yöntem bellidir. Kimse bizi suçlamasın bundan sonra.” şeklinde konuştu.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x