Gümrük Giriş Çıkışları X-Ray Cihazlarıyla Yapılacak
banner40

banner39

Gümrük Giriş Çıkışları X-Ray Cihazlarıyla Yapılacak

07 Ocak 2015 Çarşamba 15:13

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, " 2016 yılının sonuna kadar gümrük giriş çıkışlarının tamamının, x-ray cihazlarıyla yapılmasını hedefliyoruz" dedi.

Gümrük Giriş Çıkışları X-Ray Cihazlarıyla Yapılacak
Canikli, Ekonomi Bakanlığındaki 3. Ticaret Müşavirleri Toplantısında, bakanlık olarak ihracatın önündeki engelleri kaldırarak ülkenin rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını söyledi.
İhracatın artılması hedefinden uzaklaşmadan gümrük işlemlerinin hızlı ve güvenli yapılması gerektiğini ifade eden Canikli, "Başta komşu ülkeler olmak üzere bir çok malda aşırı fiyat farkının bulunması gümrük işlemlerinin güvenli yapılması gerektiğini gündeme getirmektedir. Bu fiyat farkları kaçak yollarla ürünlerin Türkiye'ye sokulması dürtüsünü inanılmaz şekilde güçlendiriyor" diye konuştu.
Gümrük işlemlerinin hızlı yapılması konusunda 2002'den bu yana önemli mesafeler alındığını vurgulayan Canikli, "2002 yılında ortalama ihracat işleminin süresi 10 saat iken bugün bu süre ortalama olarak 2 saat 47 dakikaya düşmüştür" ifadelerini kullandı. 

Gümrük işlemlerini hızlandırmayı amaçlayan "Tek Durak Projesi" hakkında bilgi veren Canikli, şunları kaydetti:
"Mevcut durumda bir araç Türkiye'ye girerken 6 farklı işleme tabi tutulmaktadır. Tek Durak Projesiyle bütün bu işlemler, tek durakta yapılacak, birden fazla peronda durmak zorunda kalmayacak. Tüm işlemlerin hem tek durak hemde tek memur tarafından yapılmasını amaçlıyoruz.
Pasaport kontrol işlemlerinin de gümrük memurları eliyle aynı noktada yapılması hususunda İçişleri Bakanlığıyla bazı görüşmelerimiz oldu. Eğer bu konuda mutabakat sağlayamazsak tek peronda iki memur olacak. Kapıkule ve Sarp gümrüğümüzde bu uygulamaya kısa zamanda başlayacağız alt yapı çalışmalarını büyük oranda tamamladık."
Yeni x-ray cihazlarının tek durak peronlara yerleştirileceğini anlatan Canikli, perondan önce her aracın x-ray'dan geçirileceğini ifade etti. Bu noktadaki değerlendirme süresinin de 10 dakikadan 5 dakikaya indirmeye çalıştıklarını dile getiren Canikli, "İthalat ve ihracat işlemlerinde 80-90 x-ray cihazı ile Türkiye'deki tüm araç giriş çıkışlarının, ilave süre artışına neden olmadan bu sistemden geçirilme imkanı ortaya çıktı. Bunu kısa zamanda realize edeceğiz, şu anda bunu yüzde 100 yapabilen dünyada hiçbir ülke yok. 2016 yılının sonuna kadar gümrük giriş çıkışlarının tamamının, x-ray cihazlarıyla yapılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.
Canikli, gümrük işlemlerinde hız ve güvenliğin aynı anda sağlanması gerektiğine işaret ederek, tüm araç ve eşyaların yüzde 100 olarak x-ray cihazından geçirilmesi projesini başlattıklarını söyledi. Halkalı Gümrük Müdürlüğü'nün taşınacağına ve yeni binanın tamamladığına da değinen Canikli, burada 21 x-ray cihazı ile tüm eşyaların taramasının yapılacağını kaydetti.

Uyuşturucu  Güzergahı Türkiye Dışına Kaydı
 
Bakan Canikli,  uyuşturucu dahil olmak üzere her türlü kaçak işlemin araç, konteyner ve hızlı kargo yöntemiyle yapıldığını söyledi.
Türkiye'ye kokainin büyük oranda Güney Amerika ülkelerinden konteynerlerle geldiğini ifade eden Canikli, bu tespitten sonra bu bölgeden Türkiye'ye gelen malların tamamının kırmızı hattan geçirildiğini anlattı. Canikli, son aylarda alınan tedbirler sonucu, uyuşturucu ticareti yapanların yavaş yavaş güzergahını Türkiye dışına kaydırdığı bilgisini edindiklerini bildirdi.
Dünyada örneği görülmeyen gümrük kaçakçılığı yöntemlerinin Türkiye'de gerçekleştirildiğine işaret eden Canikli, bunun ülkenin çok fazla sınır kapısı olması ve komşu ülkelerle bazı eşyalardaki fiyat farkından kaynaklandığını ifade etti.

En Fazla Güvensizlik Oranı Ayakkabıda

Canikli, 2014 yılında toplam 764 bin ürünü denetlediklerini belirterek, bu denetlemeler sonucunda güvensizlik tespit edilen ürün sayısının yaklaşık 60 bin olduğunu bildirdi. Yapılan çalışmalarla güvensizlik oranlarının azaldığını ifade eden Canikli, en fazla güvensizlik oranının ayakkabıda olduğunu söyledi.En çok suistimal edilen konulardan birinin de antrepo rejimi olduğunun altını çizen Canikli, bu konuda bazı kararlar aldıklarını dile getirdi. Canikli, yüksek vergili bazı ürünlerin transit ticaretinde antrepo rejimini kullanmalarını yasakladıklarını kaydetti.
 
“Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması İçin Çalışma Yapıyoruz”

Canikli, kredibilitesi yüksek, kendini belirli alanlarda ispat etmiş ihracatçı ve ithalatçı firmaların gümrük işlemlerinin kolaylaştırılması için çalışma başlattıklarını anlattı. Daha önce işlemlerinde sorun yaşamamış, mali yapısı güçlü, kurumsallaşmış firmaları, kırmızı hatta almadan onaylanmış kişi statüsüne dahil ettiklerini belirten Canikli, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar ki tespitlerimizden yola çıkarak, bazı malları ve ülkeleri yakın takip ediyoruz. Türkiye'ye girerken risk seviyesine göre onların kırmızı hatta alınma oranını yükseltiyoruz. Burada sonuç aldığımızı görüyoruz ve bu uygulamalarımızı devam ettireceğiz. Yetkilendirilmiş kişi statüsüne sahip olanların gümrük işlemlerinde gümrük kapılarına gelmeden kendi tesislerinde yapmalarına imkan sağlıyoruz. Amacımız bürokrasinin ve maliyetlerin azaltılması."

Kaynak;http://www.gtb.gov.tr
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x