Fırıncıların ramazanda “pide“ mesaisi
banner40

banner39

Fırıncıların ramazanda “pide“ mesaisi

03 Temmuz 2014 Perşembe 09:06

İftar sofralarının baş konuğu pide, ramazana ayrı bir lezzet katarken fırıncılar da ramazan pidesi nedeni ile fazla mesai yapıyor.

Fırıncıların ramazanda “pide“ mesaisi
Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayında fırıncıların işlerinin arttığını söyledi.
Ramazan pidesi nedeni ile çalışma saatlerinde değişiklik olduğunu belirten Yiğit, sabah ekmek, iftara yakın saatlerde pide çıkardıkları, sahurda da yine hamur hazırladıklarını anlattı.

İftar öncesi müşterilerin yoğunlaştığını belirten Yiğit, "İftara yaklaşık bir saat kala vatandaşımız fırına geliyor. Kendi istekleri doğrultusunda yuvarlak ya da uzun pide çeşitlerine göre üretim yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşımız alacağı pidenin yapılışını, pişme aşamasını da izliyor. Bu sırada da sohbet etme imkanı doğuyor. İftar öncesi büyük yoğunluk yaşıyoruz. Vatandaşımızın büyük çoğunluğu iftar sofrasında ramazan ayı boyunca pide tercih ediyor" diye konuştu.

- Lezzeti hamurunda gizli

 Pidenin tamamen el işçiliği ile yapıldığını ancak pideye özelliğini hamurunun verdiğini anlatan Yiğit, son aşamada ise pişirilme koşullarının önemli olduğunu vurgulayarak şunları dile getirdi:

"Pideyi biz odun ateşinde pişiriyoruz. Pidenin lezzetinin püf noktası şu; normal ekmek hamuru ile pide hamurunun arasında salıklık (gevşeklik) anlamında fark var. Pide hamuru ekmek hamuruna göre daha salık oluyor. Haliyle ekmeğe verdiğimiz maya oranıyla pideye verdiğimiz maya oranı da farklılaşıyor. Pidenin maya oranını biriz daha düşürüyoruz. Odun ateşinde hamura alev de vurduğu zaman ayrı bir tad ve lezzet veriyor. Pideyi zamana yayarak pişiriyorsunuz. Belli bir ısısı var. Bu ısıyı da ayarlamanız önemli."

Yaklaşık 25 yıldır kara fırın işlettiğini belirten Yiğit, "Bu dedemizden gelen bir meslek. Ben üçüncü kuşak olarak sürdürüyorum. Mesleğimi severek yapıyorum. Ramazan ayında mesleğimiz sıcak fırının önünde iki kat zorlaşıyor" dedi.
banner5

Yorum Gönder

@name x