Fındıkta “küllenme“ üreticileri endişelendirdi
banner40

banner39

Fındıkta “küllenme“ üreticileri endişelendirdi

11 Haziran 2014 Çarşamba 17:26

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, halk arasında küflenme olarak da bilinen "küllenme"nin fındığa zirai donun ardından ciddi zarar verdiğini söyledi.

Fındıkta “küllenme“ üreticileri endişelendirdi
Cörüt, oda binasında düzenlediği basın toplantısında, fındıkta hasat döneminin her geçen gün yaklaştığını ancak fındıkta çeşitli nedenlerden dolayı dökülmelerin başladığını belirtti.

Yaşanan zirai donun ardından fındığın yüksek kesimlerde ciddi zarar gördüğünü ancak alçaklarda az da olsa fındığın olduğunu hatırlatan Cörüt, "Sahil kesiminde görünen fındık da son aylarda nem ve rutubet nedeniyle küllenme hastalığıyla karşı karşıya kalmıştır Halk arasında küflenme olarak da bilinen küllenme hastalığı fındığa zirai donun ardından ciddi zarar vermiştir" diye konuştu.

Küllenme hastalığından dolayı alçak kesimdeki çotanakların dökülmeye başladığını anlatan Cörüt, şöyle konuştu:

"Maalesef zirai donun ardından şimdi de bölgemizin tek geçim kaynağı olan fındık küllenme hastalığıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu küllenme nedeniyle önce fındık yaprağı daha sonra çotanaklar zaman içerisinde beyazlaşıp küflenmeye başlıyor. Bu küflenmeden dolayı da fındıkta dökülmeler başlamış durumdadır. Bu dökülmelerle ilgili üreticilerimiz sürekli bizleri arayıp bilgi almaya çalışmaktadır. Bu küllenme hastalığı fındıkta ilk defa görülmektedir. Konu ile ilgili ziraat mühendislerimizi fındık bahçelerine göndererek inceleme yaptırıyoruz. Aynı zaman uzman ekiplerden de destek alarak küllenme hastalığını araştırıyoruz. Bu konuda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin bizlere ciddi destekleri oluyor."

Küllenme görülen bahçelerde dökülen fındık nedeniyle rekoltenin daha da aşağı düşeceğini tahmin ettiklerini açıklayan Cörüt, "Bizim üreticilerimize tavsiyemiz fındık bahçelerinin havalanma için ocaklardaki ışkınları budasınlar. Bahçelerinde uzun ot varsa kessinler. Aksi durumda küllenme hastalığının bir iki ocaktan tüm bahçeye yayılmasından korkuyoruz. Bunun için de üreticilerimizin gerekli tedbirleri almasını bekliyoruz" dedi.

Cörüt, küllenme hastalığıyla ilgili uzman ekiplerce yeni bir rapor hazırladıklarını, bu raporu ilgili yerlere sunmaya hazır olduklarını da sözlerine ekledi.
Anahtar Kelimeler FındıkKüllenme
banner5

Yorum Gönder

@name x