Endonezya Büyükelçisi Agustini, Trabzon'da
banner40

banner39

Endonezya Büyükelçisi Agustini, Trabzon'da

14 Şubat 2014 Cuma 13:15

Agustini: "Endonezya ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler çok iyi noktada ancak ticaretin geliştirilmesini, ticaret hacminin yükseltilmesini istiyoruz"

Endonezya  Büyükelçisi Agustini, Trabzon'da
 Endonezya Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Nahari Agustini, Endonezya ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkilerin çok iyi noktada olduğunu ancak ticaretin geliştirilmesini, ticaret hacminin yükseltilmesini istediklerini söyledi.
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Büyükelçi Agustini ve beraberindeki heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Endonezya ve Türkiye ilişkilerinin 12. yüzyıla dayandığını ifade eden Öz, "Osmanlı'dan beri Endonezya ile güzel ilişkilerimiz oldu. Belli bir dönem bu ilişkilerde duraksamalar olduysa da son 10 yıldır hızla ilerleyen siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği süreci var. Pekçok uluslararası platformda, Birleşmiş Milletlerin birçok kuruluşunda, İslam Konferansı Teşkilatı gibi kuruluşlarda Türkiye ve Endonezya ortak hareket eden, ortak menfaatleri ve işbirlikleri olan iki ülkedir. Bu işbirliği, siyasi ilişkilerdeki yakınlık ve sıcaklık ekonomik ilişkilere de yansıyor. Bunun yansımasını da iki ülke istiyor" dedi.

Endonezya ile Türkiye arasında bugün itibarıyla yaklaşık 2 milyar dolar civarında ticaret hacminin olduğuna dikkati çeken Öz, "Bu ticari kapasitenin öncelikle 5 milyar dolarlara ve sonrasında da daha yukarılara çıkması için iki devletin iradesi var. Bu tür ziyaretler ve çalışmalar bu bakımdan çok önem arz ediyor" diye konuştu.

Öz, iki ülke kültürünün birbirine çok yakın olduğunu da kaydederek, "Bu yüzden ticaret ve turizm kapasitemizi geliştirmemiz çok kolay. Trabzon geçmişte olduğu gibi bugün de önemli bir ticaret ve ihracat kapısı. İki ülke arasındaki ticari kapasitenin gelişmesi için elimizden geleni yapacağız. Hem Trabzon'da hem bölgemizde iki ülke açısından güzel bir diyaloğun başlayacağına, güzel işbirliklerinin oluşacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

-Büyükelçi Agustini

Agustini ise Endonezya'nın tanıtımıyla ilgili program çerçevesinde Trabzon'a geldiklerini belirterek, "Endonezya ve Türkiye arasındaki siyasi ilişkiler çok iyi noktada ancak ticaretin geliştirilmesini, ticaret hacminin yükseltilmesini istiyoruz. Ekonomide de güzel ilişkimiz var. Bunu daha da yukarıya taşımak istiyoruz "dedi.

Türk halkının çok sıcakkanlı olduğunu ifade eden Agustini, Endonezya'dan Türkiye'ye okumak için gelen çok sayıda insan olduğunu söyledi.

Turizm sektöründe de Türklerin çok aktif olduğunu dile getiren Agustini, "Endonezya'dan Hac ibadeti için Arabistan'a gelenler mutlaka Türkiye'ye uğruyor ya da Türkiye üzerinden Arabistan'a geçiyor. Bu da Endonezya halkının Türkiye'ye olan ilgisini ve yakınlığını gösteriyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Öz, ziyaretin anısına Büyükelçi Agustini'ye gümüş telkariden yapılmış kahve fincan takımı, Agustini de Vali Öz'e ülkesine ait hediye takdim etti.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x