Düşük "kraliçe arı" sayısı endişelendiriyor
banner40

banner39

Düşük "kraliçe arı" sayısı endişelendiriyor

13 Şubat 2014 Perşembe 11:57

Bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci sırada bulunan Türkiye'de 6 milyon kovan bulunmasına rağmen yılda 500 bin civarındaki ana arı üretimi, ihtiyacı karşılayamıyor.

Düşük "kraliçe arı" sayısı endişelendiriyor
Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Islah ve Biyoteknoloji Bölümü Ziraat Mühendisi Hasan Ese, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kovan sayısının hızlı bir şekilde arttığını, buna paralel olarak ana arıya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 
Türkiye'de yaklaşık 130 işletme tarafından ana arı üretimi yapılmasına rağmen ihtiyaca henüz cevap verilemediğini belirten Ese, "Yılda 3 milyon ana arı üretimi gerçekleşirse ancak o zaman ihtiyaca cevap verilmiş olur" diye konuştu. 

Türkiye'de tescil edilmiş ana arı ırkının Kafkas arı ırkı olduğunu vurgulayan Ese, şöyle konuştu:

"Türkiye'de yaklaşık 6 milyon civarında arılı kovan var. Yılda ana arı üretim miktarı ise 500 bin civarında. Bu tabi ki yetersiz. 6 milyon arı kovanının olduğu Türkiye'de yılda 500 bin ana arı üretimi çok düşük. Türkiye'de artan bal üretimi ve kovan sayısına rağmen ana arı miktarı istenilen seviyede değil. Her kovanda bir 'kraliçe arı' dediğimiz ana arı olması lazım ancak ana arı miktarımız düşük olduğu için üreticiler farklı yöntemlerle bal üretmeye çalışıyor. Bu da üretimde istenilen seviyeye ulaşmamıza engel oluyor."

- "Genç ana arı, bal üretimini artırıyor"

Kovanlarda bulunan ana arıların gençleştirilmesiyle bal üretiminin artacağını kaydeden Ese, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'deki üreticilerimiz kovanlarında zaman zaman yaşlı ana arıları tercih ediyor. Biz mümkünse her yıl, değilse de en az iki yılda bir ana arıların değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Bir ana arının ömrü ortalama 7 yıl oluyor. Biz bu konuda ana arılarla ilgili eğitimler vererek üreticilerimizi bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Ana arı tedarikleri konusunda da mümkünse vasıflı ana arıların tedarik edilmesi ya da sertifikalı ana arı üreticilerinden alınmasını tavsiye ediyoruz. Ana arı arıların kraliçesidir. Bütün kovanlarda bulunması gerekmektedir ve bütün kontrol ondadır. Ana arılar yaşlandıkça yumurta verimi düşeceğinden kovanın gücü azalacaktır. Bu da bal verimini eksi yönde etkileyecektir. Biz genç ve vasıflı ana arıları tavsiye ediyoruz."

Ese, kurumları bünyesinde ana arı üretiminin yapıldığını, müdürlük olarak ihtiyaca cevap vermeye çalıştıklarını sözlerine ekledi. 

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x