Bomba imha uzmanı robot "Terme-Natör"
banner40

banner39

Bomba imha uzmanı robot "Terme-Natör"

01 Haziran 2015 Pazartesi 13:38

Samsun'da lise öğrencilerinin geliştirdiği "Terme-Natör" ile bomba imhası, insana ihtiyaç duyulmadan yapılabilecek.

Bomba imha uzmanı robot "Terme-Natör"
Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından Çanakkale'de düzenlenen 9. Uluslararası Robot Yarışması'nda, Terme Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Bölümü öğrencileri "Terme-Natör" projesiyle ikincilik ödülü aldı.
Projenin danışman öğretmeni Ramazan İnan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerinin başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye dahil 4 ülkeden, 271 üniversite ve bin 212 ortaöğretimden toplam bin 483 öğrencinin katıldığı yarışmada, serbest kategoride 2. olan "Terme-Natör"ün bomba imha robotu olduğunu anlatan İnan, projeye "Terminatör" filminden esinlenerek Terme'de geliştirilmesi nedeniyle bu ismi verdiklerini söyledi.

Bomba imhasında istenmeyen kazalar yaşanabildiğini, can ya da uzuv kayıpları olduğunu anımsatan İnan, "Terme-Natör" ile insana ihtiyaç duyulmadan bombanın bulunup imha edilebileceğini bildirdi.

İnan, proje ile ilgili şu bilgileri aktardı:

"Terma-Natör, üzerindeki kamera ve kavrama sistemleri ile bombanın bulunduğu alana gidip görüntüleme ve imha yapabiliyor. Kameralardaki görüntüleri gözlük ve monitörlere aktaran robot, aynı zamanda delme ve lazer sistemiyle bombayı, bulunduğu alana fünye koyarak patlatabiliyor. GPRS sitemi ile 1,5 kilometrelik alanda görüntüleme ve yer bildirimi de yapan robot, bomba imha uzmanlarına kolaylık sağlayacak."

-"Projemizi daha da ilerleteceğiz"

Tasarladıkları bomba imha uzmanı robotla ödül kazanan Terme Mesleki Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Bölümü öğrencileri Özkan Şahin ve Oktay Bozkurt, elde ettikleri başarıdan duydukları mutluluğu dile getirdi. 

"Terme-Natör"ün geliştirilmesi halinde bomba imha uzmanlarının işinin kolaylaşacağını ifade eden Şahin, "Projemizi daha da ilerletip diğer yarışmalarda birinci olmayı hedefliyoruz" dedi.

Bozkurt da bomba tespiti ve imhasında kullanılabilecek robotlar geliştirmek istediklerini belirtti.
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x