BAŞKAN METİN ÇAYDALI MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİM TESİSİ VE İÇMESUYUNDAN ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİ GAZETECİLERLE BİRLİKTE İNCELEDİ
banner40

banner39

BAŞKAN METİN ÇAYDALI MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİM TESİSİ VE İÇMESUYUNDAN ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİ GAZETECİLERLE BİRLİKTE İNCELEDİ

06 Ağustos 2022 Cumartesi 16:55

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, Rize’de görev yapan yerel ve ulusal basın mensuplarıyla birlikte Kalkandere Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Çaydalı Mangal Kömürü Üretim Tesisi ve Kaplıca mahallesinde bulunan İçme Suyundan Elektrik Üretim Tesisini inceledi.

BAŞKAN METİN ÇAYDALI MANGAL KÖMÜRÜ ÜRETİM TESİSİ VE İÇMESUYUNDAN ELEKTRİK ÜRETİM TESİSLERİNİ GAZETECİLERLE BİRLİKTE İNCELEDİ

Gazetecilere tesislerde devam eden üretim çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Başkan Metin, “Yaklaşık 2 yıl önce başlayan AR-GE çalışmaları neticesinde çay çöpünden ciddi anlamda hem mangal kömürü hem de birçok materyalin de olabileceğini gördük ve faaliyete başladık. Bir buçuk sene önce 12 dönümlük bir alanda 9 dönümlük düz alan yakalayabilmek için burada muazzam bir inşaat çalışması yapıldı ve sonunda fabrikamıza kavuştuk.” dedi.

Seri üretime geçtiklerini vurgulayan Başkan Metin, “Fabrikanın içerisindeki deneme üretimleri akabinde kendi içerisindeki eksiklikleri gidererek yaklaşık 1 aydır seri üretim yapabilir hale geldik. Burada çay çöpleri proliz dediğimiz makinelerde karbona dönüştürülüyor. Karbondan da yine organik ürünler sayesinde mangal kömürüne dönüştürülüyor. “

Mangal kömürü üretirken aynı zamanda elektrik üretimi de yaptıklarını söyleyen Başkan Metin, “Proliz makinesinde çay çöpleri karbona dönüştürülürken aynı zamanda çıkan metan gazını da aynı anda elektriğe çeviriyoruz. Böylece 0.8 megavat elektrik gücün de ulaşmış oluyoruz. Yine aynı proliz makinesinde çay çöpleri işlem görürken yaklaşık 20-25 kilo da sıvı çıkıyor. Yani kuru çay çöpünden yüzde 25 sıvı çıkıyor. Tarımda gübre olarak kullanılabilecek malzeme hem de yakıt olarak kullanılabilecek malzeme bulunuyor. Bunların çalışması devam ediyor” dedi.

Rize Belediyesi Çaydalı Mangal Kömürü Tesisi incelemesinin ardından Rize Merkeze bağlı Kaplıca Mahallesi’nde bulunan İçme Suyundan Elektrik Üretim Tesisi ziyaret edildi.

Burada üretim hakkında gazetecilere bilgiler veren Başkan Metin, “Elektrik üretim tesisimiz 2021 yılının kasım ayından itibaren devrede ve Rize Belediyemize gelir sağlıyor. Burası çevre dostu bir üretim tesisidir. Dağbaşı mevkiinde 380 metre rakımda bulunan su depomuzdan, türbinimizin olduğu 140 metre rakımlı noktaya kadar 240 metrelik yükseklik farkından oluşan suyun basıncından 0,8 megavat elektrik üretiyoruz. Vatandaşlarımız evlerinde su kullandıkça su buradan geçiyor ve cazibesi bize elektrik olarak geri dönüyor.  Haziran ayında belediyemize olan katkısı 900 bin TL oldu. Mevcut 2800 metrelik su borularını yenilemiş olduk hem de daha önceden varolan maslak denilen su basıncını düşüren fren mekanizmaları yerine elektrik türbini koyduk. Böylelikle elektrik üretimi yaparak belediyemize gelir sağladık.” dedi.

Başkan Metin, Rize Belediyesi olarak enerji ve üretim çalışmalarıyla birlikte belediyeye gelir kazandırıldığını ve bunun gibi yatırımların devam edeceğini vurgulayarak gazetecilere teşekkürlerini sundu.

Rize Belediyesi

Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x