Balıkçının yüzü "çaça" avıyla gülüyor
banner40

banner39

Balıkçının yüzü "çaça" avıyla gülüyor

07 Şubat 2014 Cuma 13:12

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle hamsi, mezgit ve istavritte umduğunu bulamayan Karadenizli balıkçılar, yem fabrikalarına satmak üzere çaça balığı avlıyor

Balıkçının yüzü "çaça" avıyla gülüyor
Balık avcılığında yasaklar başlamadan av sezonunu değerlendirmek isteyen balıkçılar, gün doğumu ile ağları denize atıp geç saatlere kadar ağlarını çaça ile doldurmayı amaçlıyor.
 Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, soğuk suları seven hamsi ile mezgit, istavrit gibi balıkların kıyılardan uzaklaşmasına neden olurken, ağları boş kalan balıkçılar çaça ile geçimlerini sağlamaya çalışıyor.

Karadeniz'de yaklaşık 15 yıldır trol balıkçılığı yaptığını belirten Mürsel Kuruca, AA muhabirine, sezonun ilk aylarında bereketli bir av sezonu geçirdiklerini söyledi.

Balık avcılığının Karadeniz'de her geçen gün zorlaştığını savunan Kuruca, "Samsun'un 19 Mayıs ilçesine bağlı Dereköy beldesindeki balıkçı barınağından her gün sabahın erken saatlerinde denize açılıyoruz. Bu yıl havalar sıcak gidiyor. Bu nedenle de hamsi, mezgit ve istavrit gibi mevsim balıkları bizi terk etti" dedi.

Hava şartları mevsim normallerinin üzerinde gidince geri kalan günleri değerlendirmek için çaça avcılığına yöneldiklerine değinen Kuruca, "Zaten belirli tarihler arasında avcılık yapıyoruz. Mevsim balıkları olmayınca ekonomik olarak zorlanıyoruz ancak çaça balığı umudumuz oldu. Çok sayıda balıkçı teknesi her sabah saat 3'te açılıp akşam 7'ye kadar denizde kalıyoruz. Yakaladığımız çaçayı balık unu fabrikalarına satarak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.



- Mayısa kadar sürecek

Kuruca, mayıs ayına kadar çaça avcılığı yapabileceklerine dikkati çekerek, 10 ile 15 ton arasında çaça avladıklarını, bu yıl çaçanın kilogramını 32 kuruştan yem fabrikalarına satabildiklerini vurguladı.

Trolde 5 yıldır balıkçı olarak çalışan Mehmet Karaman ise Karadeniz'deki çaça sayesinde ekmek yediklerini kaydetti.

 Denizde her gün 16-18 saat kaldıklarını vurgulayan Karaman, "Ailemizi dahi göremiyoruz. Eğer çaça balığı da olmazsa tamamen işsiz kalacağız. Bazen balığın olduğu Batı Karadeniz'e ya da Ege'ye gidiyoruz" diye konuştu.

AA
banner5

Yorum Gönder

@name x