Ayı kotası arttırılsın!
banner40

banner39

Ayı kotası arttırılsın!

19 Eylül 2014 Cuma 14:28

Kara Avcılığı Kanunu uyarınca sınırlı sayıda avlanmalarına izin verilen ayıların popülasyonunda artış olunca Arvin'de ayıların tarım arazilerine zarar verdiğini dile getiren köylüler, Vali Kemal Cirit'ten av kotasının artırılmasını istedi.

Ayı kotası arttırılsın!
Merkeze bağlı Sümbüllü köyü muhtarı Işık Şahinbaş, son yıllarda bölgede sayıları artan ayıların, tarım arazileri ve hayvanlara zarar verdiğini, insanlara saldırmasından endişe duyduklarını anlatarak, Vali Cirit'ten ayılardan korunmak için yardım talep etti.
 
Şahinbaş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün katkılarıyla köyde 10 dönüm arazi üzerinde kiraz bahçesi oluşturduklarını belirterek, ayılardan korunmak için bahçenin etrafını tel örgü ile güneş enerjisiyle çalışan elektroşok tel sistemi kurduğunu ifade etti.

"Çok Şaşkınız"
 
Ayıların zamanla bu sisteme alışarak bahçeye girdiğini vurgulayan Şahinbaş, "Bu ayılar çok akıllı, elektroşoklu tele dokunmamak için telin üzerine ağaç koyarak oradan bahçeye atlıyorlar. Bu durum karşısında çok şaşkınız. Bu yıl köyümüzde ayı popülasyonu oldukça arttı. Ayılar ekili ve dikili arazilerle vatandaşlara zarar vermeye başladı. Gündüzleri bile yerleşim yerlerine kadar inip bahçelerimize ve hayvanlarımıza zarar veriyorlar" diye konuştu.
 
"Ayıları şikayet için bakanlığa gittim"
 
Oğlunun kiraz bahçesinin fotoğrafını çekip akşam sosyal paylaşım sitesinde paylaştığını anlatan Şahinbaş, "Sabah bahçeye geldiğimde bütün kiraz ağaçlarının dallarının kırıldığını, bir tek kirazın kalmadığını görünce çok şaşırdım ve üzüldüm" dedi.
 
Şahinbaş, köyün en büyük sorunu olan ayıları şikayet etmek için Ankara’ya gittiğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:
 
"Bakanlığa giderek Orman ve Su işleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu ile görüşmek istedim. İl dışında olduğu için kendisiyle görüşemedim. Bakanlık çalışanlarına dilekçeli şikayette bulundum. Bakanlık yetkilileri ise 'Artvin’de bu yılki avlanma sezonunda 8 ayının avlanmasına izin verdiklerini' söylediler ancak ilimizde ayıların popülasyonu oldukça arttı. Çok daha fazla ayı avlanma kotası verilmeli.” 
 
"Ayı popülasyonu normalin üzerine çıktı"
 
Vali Cirit de yaban hayatının korunması kapsamında 4915 sayılı "Kara Avcılığı Kanunu" gereğince doğal hayatın koruma altına alındığını vurguladı.
 
Artvin’de ayı popülasyonunun arttığının Doğa Koruma ve Milli Parklar Artvin Şubesince de tespit edildiğini belirten Cirit, "Hatta normalin üzerine çıktı diyebilirim. Bölgemizde barınması gereken ayının üzerinde ayı olduğu tespit edildi. Ayılar koruma altında olduğu için sayılarında artış var" diye konuştu.
 
Vali Cirit, ayıların gerekli olan beslenmesini sağladığı yabani meyve ağaçları yok edildiği için yerleşim yerlerine kadar inmeye başladığını dile getirerek, şunları kaydetti:
 
"Bu sorun bu yılın sorunu değil, yıllar öncesinin sorunudur. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüz izinli olarak vurulan ayılar konusunda bir çalışma başlattı. Valilik olarak köylülerimizden gelen yoğun şikayet üzerine ayı vurma kotasının artırılması konusunda ilgili makamlara görüşlerimizi bildirdik.“ dedi.


Kaynak: haber53 
banner5

Yorum Gönder

@name x