Amerika Karadeniz'i boş bırakmıyor
banner40

banner39

Amerika Karadeniz'i boş bırakmıyor

10 Nisan 2014 Perşembe 14:53

ABD, Kırım konusunda Rusya ile büyük gerginlik yaşadığı bu günlerde, Karadeniz'i boş bırakmıyor.

Amerika Karadeniz'i boş bırakmıyor
Montrö Anlaşması uyarınca Karadeniz'de sürekli savaş gemisi tutamayan ABD, bir savaş gemisini çıkarıp, hemen bir diğerini Boğazlar'dan geçirerek Karadeniz'e sokuyor.
 
Son olarak, Amerikan donanmasına kayıtlı USS Truxtun Karadeniz'den çıktı, hemen yerine Amerikan füze destroyeri USS Donald Cook Karadeniz'e girdi.
 
ABD BOŞ BIRAKMIYOR

Bu yıl başından itibaren ABD donanmasına ait üç ayrı savaş gemisi, farklı zamanlarda Boğazları geçerek Karadeniz'e girdi. 
 
ABD'nin Karadeniz'e gönderdiği ilk savaş gemisi USS Taylor oldu. USS Taylor, "Soçi'de yapılacak olimpiyatların güvenliğini sağlamak" gerekçesiyle Karadeniz'e gönderildi.
 
BOZULDU, ÇIKAMADI RUSLARLA SORUN OLDU

Ancak Samsun'a yakıt ikmali için yanaştığı sırada karaya oturan USS Taylor gemisi, Montrö'deki kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle ABD, Türkiye ve Rusya arasında sorun yarattı. 
 
Şubat'ta Karadeniz'e giren ancak Samsun limanına demirlemek zorunda kalan USS Taylor, "arızalandığını" Türk makamlarına bildirerek, Karadeniz'de Montrö'nün yabancı savaş gemilerine izin verdiğinden daha uzun süre kalacağını bildirdi.
 
Ancak Rusya, bu arıza nedeniyle Karadeniz'de izin verilen süreden uzun kalan USS Taylor konusunda Türkiye'ye tepki gösterdi.
 
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov da hafta başında Ankara'da yaptığı açıklamada, "Montrö sözleşmesine göre Karadeniz kıyısı ülkesi olmayan askeri gemiler sadece belli süre zarfında Karadeniz’de kalabilirler. Karadeniz’de bulunan bir Amerikan askeri gemisi bu kuralı ihlal etti" dedi
 
USS TAYLOR ÇIKTI, USS TRUXTUN GİRDİ

USS Taylor "tamir edilip" Karadeniz'i Boğazlar üzerinden terk ettikten hemen sonra ise bu kez yine ABD donanmasına kayıtlı USS Truxtun Karadeniz'e girdi. Amerikalılar, USS Truxtun'un geliş amacının Bulgaristan'la "çok önceden planlanmış bir tatbikat" olduğunu açıkladı.
 
USS Truxtun, Karadeniz'deki görev ve ziyaretlerini tamamlamıştı ki, bu kez yine ABD donanmasından füze destroyeri USS Donald Cook, Boğazlar’dan geçişine başladı.
banner5

Yorum Gönder

@name x