100 yıldır balta girmeyen orman!
banner40

banner39

100 yıldır balta girmeyen orman!

16 Haziran 2014 Pazartesi 13:06

Samsun'un Ladik ilçesine bağlı Polat köyünde 10 dönümlük ormanda "Araplar Evliyası"nın türbesi olduğunu belirterek bölgeyi "kutsal" sayan köylüler, uğursuzluk getireceğine inandıkları için ormandan tek bir dal bile kesmiyor. Köylülerin koruduğu orman, 42 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

100 yıldır balta girmeyen orman!
Ladik Kaymakamı Furkan Sancaktutar, 120 haneli ve 326 nüfuslu Polat köyündeki ormanın yöre halkı açısından önemli bir alan olduğunu söyledi.
Köylülerin yaklaşık 100 yıl önce "Araplar Evliyası" diye bilinen birinin bu ormanda yaşadığına inandığını belirten Sancaktutar, "Araplar Evliyası'nın ormanda yaşadığı ve öldüğü söyleniyor. Bundan dolayı köy halkı tarafından bu ormana özel bir ilgi var.

Ormanın Araplar Evliyası tarafından korunduğuna inanılıyor. Bunun için buraya balta girmemiş orman diyebiliriz. Köylüler, buradan sadece cami ve cami derneği için kurumuş dalları alabiliyor. 100 yıldır orman korunduğu için balıkçıl kuş türleri burayı yuvası haline getirmiş. Ladik Gölü'nde avlanan balıkçıl kuşlar orada yakaladıkları balıkları buradaki yuvalarına getirip yiyor ve yavrularını besliyor" diye konuştu.

"Ormanın tek dalını bile kimse koparmaz"

Köy sakinlerinden Bekir Dinç (67) de ormanda türbe olduğunu ifade ederek, "Araplar Evliyası burada yaşamış. Bu nedenle ormanın bir tek dalını kimse koparmaz, kuru dalını bile koparamaz. Bir tek camide ve köy odasında kullanmak için yere düşen kuru dallar toplanır. Köyde birkaç kişi ormanda baltayla kesim yaptı, gece çok kötü rüyalar gördüğü için kestikleri odunları ormana geri getirip koydu" dedi.

Ormana gerekmedikçe kimsenin girmediğini belirten Dinç, "Orman sakin olduğu için kuşların yuvası haline geldi. Zaten kuşların işi balıkla. Bizim tarlamıza konmaz. Onun için kimse kuşlara müdahale etmez" ifadesini kullandı.

Diğer köy sakinleri de ormanda Araplar Evliyası'nın türbesi olduğunu, bu nedenle ormandan tek dal bile kesmediklerini ve gerekmedikçe bölgeye girmediklerini söyledi.

banner5

Yorum Gönder

@name x