Havza'da çiftçilere "anız yangını" uyarısı
banner40

banner39

Havza'da çiftçilere "anız yangını" uyarısı

26 Temmuz 2017 Çarşamba 15:44

Havza'da, hasat sezonunda anız yangınlarının artması nedeniyle çiftçilere uyarıda bulunuldu.

Havza'da çiftçilere "anız yangını" uyarısı
 Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Havza Bölge İtfaiye Grup Amiri Yavuz Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anız yangınları ile ormanların yok olduğu, elektrik, telefon direkleri ve şebekelerinin de kullanılamaz hale geldiğini söyledi.
Tüm ikazlara rağmen anız yangınlarının önüne geçilemediğine dikkat çeken Durak, "Geçen yıl 279 yangına müdahale ettik. Bunlardan 122'si ot ve anız yangını. Tüm uyarılarımıza rağmen hasat sonu vatandaşlarımız, tarlalarındaki anızları yakarak, temizleme yoluna gidiyor. Bu kişiler hem doğaya hem de kendi ekonomilerine zarar verdiklerinin farkında değiller." dedi.

İtfaiye ekiplerinin anız yangını ile uğraşırken daha ciddi olaylara müdahalede geç kalma ihtimali bulunduğuna işaret eden Durak, şöyle devam etti:

"Bu yangınların önüne geçebilmek için çiftçilerimiz dikkatli olmalı. Çalıştıkları ve ısınan zirai makineleri bir süre dinlendirmeleri ve yanlarında yangın söndürme tüpü bulundurmaları önemli. Bunun yanı sıra ekili alanlara, hasat alanlarına cam şişe ve izmarit atılmaması da önemli bir konu. Bu konularda muhtarlarımızın çiftçilik yapan vatandaşlarımızı uyararak bizlere yardımcı olmaları önemli. Yine çiftçilerimize İlçe Müftülüğümüz aracılığı ile camilerimizde bu konuda uyarılar yapılmakta."

Anız yangınlarının ormanlık alanlara sıçradığında sonuçlarının çok daha üzücü olduğuna vurgu yapan Durak, şunları kaydetti:

"Geçen yıl çıkan anız yangınlarından 4'ü orman yangınlarına sebebiyet verdi. Çiftçilerimizden ricamız, anız yangınını bize ihbar ettikten sonra mümkün olduğunca yanan alanın çevresini traktörler ve zirai aletler yardımı ile çevirmeleri. Bu şekilde yangın başka tarlalara sirayet etmez. Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı Havza Bölge İtfaiye Grup Amirliği olarak Ladik, Havza, Kavak ve Asarcık ilçelerine hizmet vermekteyiz. Bu sebepten yangın için arayan vatandaşlarımızın adreslerini tam vermeleri çok önemli."

Durak, anız yakanlara cezai işlem uygulandığını da hatırlattı.

AA
Anahtar Kelimeler
banner5

Yorum Gönder

@name x